vinuri Spania

Vinuri bune din Spania

Cel mai cunoscut dintre vinurile dulci ale Spaniei, Sherry este produs intr-o regiune micuta numita “Triunghiul Sherry”, care include orasele Cadiz, Jerez de la Frontera si El Puerto de Santa Maria. Producatorii de vinuri Sherry creeaza acest vin din struguri Palomino si Pedro Ximenez, cateodata incluzand chiar si un pic de Muscatel.

Una dintre principalele caracteristici ale acstui tip de vin este rezutatul solului Albariza, care este alb si sfaramicios si asigura un teritoriu distinctiv  atunci cand este combinat cu caldura locala, climatul Atlantic. Procesul crearii vinului cherry este distinct fata de alte tipuri de vinuri, Dupa recoltarea strugurilor, producatorii de sherry ii lasa in aer liber pentru o perioada mai lunga de timp.

Datorita stilului de fermentare si al expunerii la aer, o parte din suc se oxideaza si dezvolta un strat gros de flor sau de drojdie la suprafata. Aceasta drojdie  este cea care da acea savoare si aroma unica si dulce de sherry. Dupa fermentare, vinul trece printr-un sistem Solera specific spaniol, care este o serie de butoaie care contin vinuri de diferite varste.

Cel mai vechi este in butoiul din spate si cel mai tanar este cel de deasupra. Acest proces indeparteaza vinul  din cel mai vechi butoi  si vinul din butoiul de deasupra este adaugat in varf astfel ca se executa un fel de continuitate. Acest sistem creeaza un ciclu de vinuri care sunt cu toatele similare la gust si caracter, de aceea sherry-ul  este rareori datat ca fiind vintage.

In timp ce vinurile sherry  ot fi oricum de la dulci la seci, cele mai cunoscute sunt cele de desert. Comerciantii de vinuri iau vinuri de desert din vinurile Oloroso si le indulcesc cu struguri Pedro Ximenez. Exista de asemenea si sherry-uri cremoase si sherry-uri maronii.

In Catalunia, regiunea vinurilor numita Priorat este pentru multa lume, una dintre cele mai interesante regiuni de vinuri din lume. Este o regiune de munte de langa  Marea Mediterana, la aproximativ doua ore de sudul Barcelonei.

One comment

  1. Portarul

    Imi place mult sa beau vin, cred ca stiu sa recunosc majoritatea vinurilor bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *