produse columbofile

Detalii despre vaccinarea porumbeilor

Vaccinarea este absolut necesara pentru porumbei. Este o metoda de imunizare pentru boli dificile. Specialistii recomandata ca vaccinarea sa fie chiar timpurie, in primele luni din viata. In acest fel, imunitatea porumbeilor va fi una puternica. Totusi, alegerea momentului de vaccinare nu este ales la intamplare.

Printre primele tipuri de vaccin pentru porumbei se numara cel impotriva Paramyxovirozei. Asta pentru ca este una din bolile cu efecte devastatoare, cu sanse mici de recuperare.

Vaccinare din cuib

Primul vaccin va fi realizat inca din cuib, la 3 saptamani de viata. Desi nu au inca imunitatea bine dezvoltata, este bine ca porumbeii sa fie vaccinati cu un produs monovalent si deci usor de asimilat. Pot fi vaccinati pe cale oculo-nazala sau clasic prin injectare.

Efectul este cel de creare a anticorpilor la nivel local. Porumebii vor fi mai bine protejati de atacul bolilor diverse.

Repetare

Pentru o mai buna imunizare este de preferat ca porumbeii sa primeasca vaccinare repetata. Trebuie respectat un timp de 3 saptamani ca distanta intre vaccinari. Acest interval de timp este necesar pentru ca organismul sa se refaca.

Aceasta vaccinare secundara se va realiza deci dupa ce puii au fost intarcati si au depasit aceasta stare de stres. Acest vaccin va fi unul inactivat, acesta fiind de regula pe baza de hidroxid de aluminiu. Ulterior, dupa alte 3 saptamani se poate opta pentru un vaccin cu mai multe valente.

Alte recomandari de la specialisti

Sunt si cazuri in care crescatorii remarca o oarecare ineficienta a unui vaccin. Cum este posibil? Unii ar spune ca tine de calitatea dozelor si de alegerea magazinului din care cumpara astfel de produse. De fapt specialistii spun ca tine de starea de sanatate a porumbeilor. Acestia nu ar trebui vaccinati daca nu au o stare buna. Parazitii sau alte afectiuni pot afecta producerea de anticorpi. Asadar, porumbeii trebuie sa fie 100% sanatosi.

De preferat ca la un interval de doua saptamani inainte si dupa vaccinare porumbeii sa nu primeasca taratament cu antibiotic. Un astfel de scenariu inseamna ca dezvoltarea anticorpilor sa fie afectata. Daca sunt situatii ce impun un anume tratament medicamentos va fi indicat sa se amane repetarea vaccinarii.

In perioada in care se realizeaza imunizarea repetata, puii ar trebui sa primeasca suplimente pentru imunitate, probiotice spre exemplu, electroliti, atat inainte, cat si dupa vaccinare. Astfel de produse sunt usor de gasit si procurat, din cadrul magazinelor de nisa, cum este si RADU DUO, eshopul produsecolumbofile.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *