densus hateg

Traseu turistic in Hateg

Pentru cei care inca nu au descoperit zona Hateg o calatorie de acest gen este un bun prilej de a lauda inca o data minunatiile tarii.  O astfel de recomandare o fac mai toate agentiile de turism, datorita si diversitatii culturale si arhiologice. Iata ce ai putea vizita aici si cu ce locatii poti completa un traseu turistic:

  • Rezervatia de zimbri

Cu o ocazie excelenta de a vedea putinele exemplare care mai sunt, aceasta locatie este o mica parte din uimitoarea natura. Adaposteste 10 zimbri si dispune de 40 de hectare.

Poti afla si in detlaiu povestea: zimbri mai sunt doar in captivitate dupa ce in Europa s-a ajuns la extinctie.

  • Biserica de la Strei

Nu poti refuza si o mica parte din cultura si religie in acelasi timp. Localitatea numita Strei are mentionari inca din sex XIII. Ce are inedit este insasi constructia, in zidarie, in timp ce majoritatea bisericilor sunt din lemn.

Exista biserica din piatra si un cimitir vechi. Accesul este mai greu de observat, insa se va gasi zona laterala ingusta pe unde sa parcurgeti drumul corect. Puteti sa admirati si pictura murala, turnul impunator al bisericii si sa descoperiti mai multe amanunte despre ceea ce acum este o biserica, ce se gaseste pe lista de monumente de patrimoniu.

  • Muzeul Hateg

Daca sunteti interesati de partea ce tine de port popular, atunci tot ceea ce este expus in acest muzeu va fi o placere. In principal este vorba de costume populare, dupa specificul locului. Alte lucruri interesante sunt oale de lut si unelte din lemn sau alte obiecte ce erau utile in gospodariile de altadata.

  • Biserica Densus

O alta biserica este cea de la Densus. Poarta numele unui sfant si anume Nicoale si se afla si ea pe lista de monumente de patrimoniu. Aceasta este considerata a fi una dintre cele mai vechi biserici de rit ortodox. Ce trebuie sa stiti este ca la constructia acesteia s-au folosit pietre si elemente decorative ce erau aduse de la Ulpia Traia Sarmisegetusa.

Inedita este si insasi forma sa patrata, planul  dreptunghiular fiind de fapt cel obisnuit.

  • Ulpia Traia Sarmisegetusa

Nu se poate sa nu amintim tocmai de aceasta. Este sit arheologic a ceea ce a fost candva capitala administrativa a Daciei. Dispune de 32 de hectare si la ora actuala mai pot fi observate elemente de stil despre cum a fost zona, cu frumoase coloane si frize sau basoreliefuri.

  • Cnezatul de la Salasul de Sus

Localitatea numita Salasul de Sus este situata la poalele muntilor Retezat. Muntele nu este de ratat, insa nici zona ce are incarcatura istorica, respectiv cnezatul. Tot aici se va gasi si cetatea Malaiesi, ce dateaza din secolul XIV.

 

Desigur, ulterior zona de munte va poate delecta. Aceasta zona este una protejata si veti putea observa administrarea printr-un parc national.

Dupa ce obositi de trasee doriti sa popositi la un hotel trebuie sa stiti ca zona este destul de ofertanta, cazare ieftina in Hateg nefiind imposibil de gasit. Recomandarile arata ca este de preferat sa faceti rezervare pentru a nu pierde timp cautand cand deja sunteti obositi de drumuri.