Copii sunt cele mai importante persoane din viata noastra atunci cand apar. Ne gandim cum ar trebui sa facem ca s aii oferim cea mai buna educatie si cele mai bune sfaturi copilului. De multe ori facem anumite greseli fara sa ne dam seama ca il pot afecta pe copil atat din punct de vedere fizic cat si psihic.
Daca stam putin si ne gandim, de exemplu, mamele atunci cand au treaba prin casa, sa faca curatenie sau de mancare lasa copilul in fata televizorului pentru ca acolo are siguranta ca va sta cuminte. Copilul este “abandonat” in aceasta lume a imaginatiei si astfel capacitatile sale psihice ajung sa aiba ma tarziu de suferit.
Televizorul a fost supranumit de catre specialisti “micul gigant”. El intra in casa noastra, ne cucereste pur si simplu. Televizorul creeaza un mediu si un mijloc de divertisment foarte atragator, ce reprezinta un adevarat miraj, atat prin imaginile pe care le vehiculeaza cat si prin undele electromagnetice. De aceea, televizorul nu poate reprezenta o autentica sursa de informare. Toata structura mediatica (de la femeile frumoase care prezinta stirile, pana la emisiunile informative cu studiouri luxoase) invita mai degraba la o stare de visare, de basm, si in niciun caz de informare asupra realitatii cotidiene.
Copilul, mai ales, este o victima perfecta, pentru ca televizorul ofera copilului tendinta de a ramane in evaziv, in imaginar, incurajand tot ceea ce presuoune negandire si traire intensa, placere. “Astfel, lipsa televizorului sau a calculatorului poate duce copilul spre o stare de sevraj, anxietate si chiar plictiseala. Prin urmare, televizorul produce dependenta.
Este foarte important sa nu exageram atunci cand lasam copilul in fata televizorului pentur o perioada mai lunga de timp. Ideal ar fi sa ii sugerati sau sa invatati copilul sa stea afara, sa se joace cu copii si sa se dezvolte frumos. Statul in casa nu il va ajuta prea mult pe copil.