Am citit de curand despre felul in care vede un brazilian Romania, in 60 de puncte extrem de amuzante si de curioase, cat de mult ii place si de ce ar trebui sa o valorificam mai mult. Poti citi intreaga lui revelatie aici. Insa, in ceea ce priveste felul in care privesc strainii Romania si traditiile noastre de sarbatori, nu puteti afla decat uitandu-va peste postarea aceasta.
De unde stiu eu despre ceea ce cred englezii, americanii sau francezii despre tara noastra?Pentru ca am multi amici de nationalitati diverse, care au vizitat Romanica si si-au creat o impresie despre tara care cuprinde toate formele de relief existente in cartea de geografie. Plin de traditii, pastele in Romania este sarbatorit cu mare respect pentru Dumnezeu, dat fiind faptul ca aproape toti romanii sunt crestini.
Strainii si turismul in Romania
Ce parere au strainii despre iepurasul nostru de Paste care imparte cadouri, dar si de preparatele traditionale de miel care se servesc de aceste sarbatori, vom afla in cele ce urmeaza. Pastele este un eveniment sarbatorit cu mare fast la nivel international. Si totusi, fiecare tara isi are credintele, traditiile si ritualurile sale. Acesta este si cazul Romaniei, unde oamenii din toata tara respecta anumite obiceiuri care se pastreaza inca din vechi timpuri in fiecare regiune.
Ce au aflat francezii care viziteaza Bucovina an de an, atrasi aici de peisaje si de manastirile din zona? Au aflat ca in noaptea de inviere, tinerele fete merg la turla bisericii si spala clopotul cu apa din rau. Apoi isi spala fetele cu aceeasi apa in dimineata de Paste pentru a fi frumoase si a ramane tinere pentru tot restul anului, dar si de a atrage oamenii.
In legatura cu iepurasul de Paste din traditiile romanesti, acesta ramane la fel de adorat datorita unor ritualuri pagane si a unor zeitati din timpurile stravechi. Acest animal dragut este vazut ca un simbol al fertilitatii. Exista o legenda veche despre iepurasul cu daruri din primavara care sustine faptul ca, intr-o zi de iarna, zeita Eostre a gasit o pasare ranita intr-o padure. Pentru a salva pasarea, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, si totusi lasand-o cu abilitatea de a face oua.
Cei din afara Romaniei afla ca avem o tara frumoasa si plina de traditii aparte
Ce au mai aflat curios strainii despre ceea ce se intampla de Paste in Romania, povestit din buni strabuni? Ei bine, despre ideea ca mai multe obiceiuri si traditii Il sarbatoresc pe Iisus Hristos, inaltarea la ceruri si Pastele Cailor (dupa care este inspirata celebra zicala “La Pastele cailor”). Ispas este personajul mitic care se crede ca ar fi fost martor la momentul in care Iisus s-a inaltat la ceruri. Ce li s-a mai parut frumos si aparte francezilor, nemtilor sau americanilor veniti in Romania de Paste au fost celebrele urari pe care ni le facem noi, romanii, in zilele de sarbatoare si in ziua Inaltarii: “Hristos a Inviat!”, “Hristos s-a Inaltat!” si raspunsurile “Adevarat a Inviat!”, “Adevarat s-a Inaltat!”.
Inca o traditie crestina romaneasca pe care restul europenilor nu o stiau tine de faptul ca oamenii poarta frunze de nuc in jurul taliei, pentru ca se spune ca si Hristos ar fi purtat asa ceva in timpul acesnsiunii Lui la ceruri. Se mai spune, si asta ii mira pe straini, ca cei care mor de ziua de Ispas merg direct in Rai. Curioasa aceasta credinta a noastra!
Cei din afara Romaniei au mai aflat ca la noi este interzis sa dai sare sau foc in ziua Inaltarii Domnului la cer. Daca cineva va face unul dintre aceste lucruri, va fi dispretuit intregul an iar oamenii din familia lui vor fi rai ca focul. Pentru cei care nu sunt conationali noua si totusi isi doresc sa sarbatoreasca altfel Pastele si sa afle mai multe despre cultura si frumusetile patriei, exista oferte Paste 2016 Bucovina, pachete care sa ii incante si sa ii faca sa indrageasca sau sa vada cu alti ochi, mai buni, Romania.
Tu ai cunoscut vreun strain care sa viziteze tara si sa isi dea cu parerea despre ceea ce se intampla altfel aici?
Blogger: Oana M. Roman