Stresul, molipsitor

Se spune ca a te inconjura de oameni pozitivi inseamna un plus pentru tine pentru a avea o energie pe aceeasi lungime de unda. Cum spune si vorba populara “spune-mi ce prieteni ai ca sa-ti spun cine esti” conteaza foarte mult influenta celor din jur. Nu tine de cat de puternic sau usor de influentat ci de apartenenta la un grup care sa te faca sa fii la un moment dat ca o oglinda, la fel ca si cei din jur.

Si daca prietenii tai sunt stresati se pare ca si tie ti se va transmite o astfel de stare. Studiile arata ca si stresul este contagios. Ceea ce este surprinzator pentru toata lumea tine de faptul ca poti fi doar un simplu observator la necazurile unor persoane si in cele din urma sa fii si tu stresat. S-a masurat nivelul de cortizol, hormonul ce sta la baza stresului si s-a constatat ca exista o prezenta ingrijoratoare si in cazurile celor care pur si simplu erau din afara cercului de stresati.

Sa fii empatic cu cei din jur sau cand faci munca de echipa sa muncesti cot la cot cu cei din jur si implicit sa simti dezamagire in egala masura cu cei din echipa ta este poate un lucru de inteles. Insa se merge si mai departe de atat si se pare ca pura confesiune a unui prieten spre exemplu poate deveni o modalitate de a transmite si respectiv a contacta “boala stresului”.

Cercetatorii spun ca stresul se poate transmite prin glasul vocii unei persoane, prin atitudinea unuia sau chiar prin miscarile corpului sau mirosul pielii. Practic prin orice detaliu se poate observa cand o persoana este stresata si in egala masura prin acelasi metode se si poate transmite. Asa ca “spala-te” de cei care isi aduc un plus de stres in viata chiar si fara sa ai legatura cu ce li se intampla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *