Ai decis ca este momentul sa adopti un catelus, care sa iti ofere companie si pe care esti dispus sa il scoti la plimbare in fiecare zi? Ei bine, adoptia de caini este o practica pe care romanii au inceput sa o imbratiseze abia in ultimii ani, deci exista cateva criterii de care ar trebui sa tina cont toti cei interesati de primirea unui companion in familie.
Iata deci ce trebuie sa faci inainte de a aduce noul catelus acasa:
Achizitioneaza din timp cele necesare unui caine pentru viata de zi cu zi
Este vorba despre a te ocupa legat de tot ce tine de traiul de zi cu zi al catelului, de la hrana si culcus pana la jucarii, lesa si zgarda. Intreaba-i pe cei de la adapostul de animale de unde ai adoptat catelusul despre tipul de hrana pe care il accepta acesta, ulterior urmand sa ii introduci felul de mancare pe care il doresti. Cumpara castroane pentru mancare si apa in marimi care corespund cu talia catelului.
De asemenea, companionul va avea nevoie de un spatiu numai al sau, unde sa se retraga atunci cand simte o amenintare si mai ales, unde sa doarma. Poti opta pentru un cosulet, o patura sau o cusca; nu conteaza forma sau culoarea acestora, ci faptul ca trebuie sa ii apartina lui.
Pentru a nu se simti neglijat atunci cand esti foarte ocupat, pregateste-i niste jucarii. Acestea vor mentine viu interesul catelului, deci vor salva o parte din pantofii si piesele tale de mobilier.
Nu trebuie omisa nici zgarda, iar atunci cand il scoti la plimbare, nu uita de lesa. Pentru toaletare si intretinere sunt necesare diverse perii si piepteni, precum si sampoane destinate tipului de par al cainelui.
Impartirea sarcinilor intre membrii familiei privitoare la ingrijirea noului colocatar
Este de la sine inteles ca aceasta trebuie hranit, plimbat, periat si spalat, si foarte important, educat. Recomandat este ca un singur membru sa preia responsbilitatea educatiei cainelui, intrucat aceste animale prin natura lor recunosc si se supun unui singur sef. Mai mult, daca doua persoane dau comenzi simultan sau contradictorii catelului, aceasta va fi confuz si nu va sti pe care sa o asculte.
In cazul familiilor cu copii mici, acestia vor trebui invatati cum sa se poarte cu catelul, pentru a evita riscul ca unul dintre ei sa se raneasca.
Pe de alta parte, catelul va fi instruit inca de la inceput si va invata ce are voie sau nu sa faca. Aceste sfaturi puse in aplicare vor duce la o convietuire placuta. Arata-i unde are dreptul sa intre si unde nu, daca are voie sa stea pe canapea, unde este locul lui de dormit, unde trebuie sa isi faca nevoile, cat e inca mic. Treptat, acesta trebuie educat sa se ceara afara.
Fa o programare la veterinar
Este important ca noul venit in familie sa fie la zi cu vaccinurile, sa fie deparazitat si sa aiba microcip. In acest sens, identifica un bun veterinar Suceava sau din orasul in care domiciliezi. Daca puiul e de talie mare, acesta trebuie obligatoriu inregistrat la politie.
Daca vei tine cont de aceste reguli simple, atunci fara nicio indoiala te vei bucura pe deplin de compania si iubirea oferite de catelus.