bitcoin

Sfaturi Bitcoin pentru incepatori

Bitcoin faciliteaza schimbul de moneda prin intermediul internetului, insa aceasta usurinta vine si ea insotita de riscuri. Sunt multe modalitati prin care cineva iti poate lua banii, iti poate urmari cheltuielile sau iti poate viola intimitatea. Din fericire sunt cateva masuri de protectie pe care le poti lua pentru ca tranzactiile si datele tale sa fie in siguranta.

1. Pastreaza portofele electronice separate

Daca portofelul electronic folosit pentru tranzactii este de asemenea cel care contine si toate economiile tale in bitcoin, acestea pot fi vulnerabile diferitelor forme de abuz. Cum nu exista o limita o limita de adrese (sau portofele) pe care o persoana poate sa le aiba, este recomandat sa ai unul in care sa iti tii economiile, partea mai mare de valoare, si un altul pe care sa il folosesti ca sa cumperi Bitcoin sau sa faci diverse alte achizitii, unde sa pastrezi o valoare mai mica, strict necesara pentru eventualele tranzactii.

2. Nu iti pastra toate economiile intr-un singur portofel

Sunt inregistrate cazuri cand aceste portofele au cazut prada hackerilor si au fost complet golite. De aceea este bine sa fie folosite doar pentru viitoarele si eventualele tranzactii, sa contina o suma cat mai mica posibil pentru ca pierderile sa fie in acest fel limitate. Amintiti-va ca bitcoin nu functioneaza ca un card de credit. In acest caz, daca pierzi bani ca urmare a unei fraude, nu mai pot fi recuperati pentru ca nu exista o institutie catre care sa te adresezi pentru reclamatii.

3. Protejeaza-ti datele personale

Mai presus de toate nu trebuie sa faci cunoscute nimanui cheile private de securitate. Cele doua chei private pe care le primesti functioneaza similar cu sistemul de functionare a unui card. Daca cheia publica reprezinta adresa (portofelul) – in acest caz poate fi comparata cu numarul de cont – , atunci cheia privata reprezinta codul PIN.

4. Pastrarea datelor

Chiar daca portofelul bitcoin este localizat pe computerul personal, tot este vulnerabil pentru atacuri. Aplicatiile de portofel bitcoin isi salveaza datele intr-o locatie previzibila, deci sunt vulnerabile atacurilor informatice. O solutie simpla este pastrarea cheii private bitcoin intr-un mediu offline ca masura suplimentara de siguranta. Acest mediu offline poate fi listarea sa pe o foaie de hartie sau un simplu fisier text salvat pe un drive USB.

5. Backup

O ultima masura de luat daca s-au respectat toate cele anterioare. In cazul in care este folosit un sistem desktop pentru pastrarea portofelelor electronice, trebuie facut si un backup in cazul in care acesta se defecteaza. Astfel cheile de acces pentru portofelul de economii si cel de tranzactii trebuie pastrate ca backup si pe un alt drive, este tot ceea ce este necesar pentru a accesa din nou lista de tranzactii personale si pentru a face altele noi.

Odata luate aceste masuri de siguranta, chiar si un incepator bitcoin se poate descurca si poate tranzactiona in siguranta. Este recomandata si urmarirea ultimelor stiri despre Bitcoin pentru a fi la curent cu toate noutatile aparute si cu eventualele metode suplimentare de securizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *