Scurt istoric, curiozitati si obiceiuri de consum ale …

cafea

Este una dintre cele mai consumate bauturi din lume, fara de care foarte multi nu si-ar putea inchipui diminetile. Este acea licoare ce ne revigoreaza, ne incarca cu energie si ne alinta cu o aroma imbietoare. Ati ghicit – este vorba despre cafea.

Scurt istoric al cafelei

Desi originile acestei bauturi nu sunt cunoscute cu certitudine, majoritatea inclina sa creada ca primii consumatori de cafea au fost membrii unor triburi din regiunea etiopiana cu numele Kafta. Chiar si numele bauturii se pare ca ar fi dat de aceasta regiune – unele pareri sustin totusi ca denumirea are la origini cuvantul arabesc „quahwa” – in traducere „bautura care alunga somnul”.

In secolul XV cafeaua a inceput sa castige teren in Orientul Mijlociu. De aici s-a raspandit prin caile comerciale in Asia si Europa. Dupa anul 1700 cafeaua ajunge si pe continentul american. Incepand cu anii 2000, industria cafelei ajunge sa ocupe un foarte important loc secund la nivel mondial, din punct de vedere al importantei economice.

Curiozitati despre cafea

Romanii au baut cafea inaintea francezilor. Se pare ca prima cafenea bucuresteana a aparut in anul 1667, in timp ce in Paris prima cafenea atestata documentar apare in 1672.

Cafeaua – motiv pentru divort. Se pare ca in traditia araba veche sotia putea sa paraseasca sotul, in cazul in care acesta nu putea sa ii asigure suficienta cafea.

Cafeaua – inca o necunoscuta. Peste 1300 substante diferite sunt continute intr-un singur bob de cafea, insa nu toate sunt identificate sub aspect chimic.

Cum se bea cafeaua in …

Turcia: oricine a auzit despre cafeaua turceasca autentica, preparata la nisip. Are o aroma deosebita, insa din pacate ajunge pe cale de disparitie. Chiar si in Turcia majoritatea populatiei ajunge sa consume tot mai mult cesti cafea in variante noi de preparare, specific europene.

cesti cafea

America: cei care nu cunosteau termenul de „americano” trebuie sa stie ca reprezinta varianta cel mai des consumata de americani – un espresso cu adaos de apa fierbinte, consumat in cesti de cafea mai mari decat cele specifice unui espresso.

Irlanda: probabil ati auzit despre Irish Coffee. Aceasta bautura contine, pe langa cafea, un adaos de frisca, zahar si whiskey. Se consuma de obicei dupa cina, conform traditiei irlandeze.

Italia: renumitul espresso este cafeaua preferata de italieni. Espresso se serveste in doze mici si concentrate, in cesti cafea specifice.

Franta: in aceasta tara cafeaua preferata este „cafe au lait”. Este vorba despre un espresso servit cu lapte fierbinte, fie in aceeasi ceasca, fie intr-un recipient separat.

ceasca

Cate tari (zone sau regiuni), atatea obiceiuri! Unii prefera sa serveasca aceasta bautura in cesti cafea mari si doze mai slabe, in timp ce in alte locuri cafeaua se consuma in cesti mici, fara alte adaosuri, in doze foarte concentrate. Personal, prefer cafeaua la ibric, foarte aromata (de obicei aleg cafeaua Arabica), cu putin zahar care sa ii inlature acel gust usor amarui. Voi cum va beti cafeaua? Din cesti de cafea mari sau mici? In doze concentrate sau diluate? Dimineata sau pe tot parcursul zilei? Astept raspunsurile voastre in sectiunea de comentarii.