Daca esti genul care participa la slujbele religioase, atunci stii sigur ca dogmele impun un altfel de ritm liturgic pe perioada Saptamanii Luminate – saptamana mare sau a patimilor, asa cum mai este cunoscuta in popor.
De asemenea, ceva atipic se intampla si la capitolul vesminte bisericesti in perioada acestei saptamani. Preotii se imbraca la fiecare slujba, pentru ca sunt denii in fiecare zi, articole vestimentare negre sau cel putin inchise la culoare. Spre deosebire de coloristica acestora in orice alta perioada a zilei acum preotii poarta doliu, cum de altfel este evident ca se refera la perioada patimilor lui Iisus.
Denii zilnice
Incepand cu Duminica Floriilor, a intrarii in Ierusalim, exista denii, slujbe speciale ce au loc in fiecare zi. Iata si ce semnifica acestea:
Luni – aminteste despre simbolistica vinderii lui Iisus. Este prima denie de altfel.
Marti – parobola celor 10 fecioare.
Miercuri – aminteste despre femeia pacatoasa vindecata de Iisus.
Joi – este ziua care aminteste despre spalarea picioarelor ucenicilor, ca semn de smerenie. Are loc Cina cea de Taina si Mantuitorul nu uita sa spuna despre iubirea aproapelui. La aceasta denie se citesc 12 Evanghelii, fiind ultimele zile ale lui Iisus, inainte de a fi rastignit.
Vineri – este ziua mortii, numita Vinerea Patimilor, cand are loc cea mai neagra zi a crestinismului. Iisus indura, face drumul crucii si moare rastignit, fiind pus in mormant. La aceasta denie are loc Prohodul, incheiat cu ritualul de a inconjura, uneori de 3 ori, locasul sfant. Credinciosii poarta lumanari aprinse pe tot parcursul acestei slujbe.
Aceasta saptamana culmineaza cu invierea lui Iisus in cea de-a treia sa zi dupa moarte, cand are loc incepand cu miezul noptii slujba specifica. Ca o reinviere a intregii lumi, preotii poarta in mod simbolic vesminte albe. Acestea amintesc de sufletul curat, de sufletele spalate de pacate, de inviere si bucuria acestui moment. Vesmintele sunt de obicei specifice, cu icoana invierii brodata pe spate si cu alte insemne si broderii pe suprafata setului. In completare nu lipsesc detaliile aurii.
Sarbatoarea pascala aduce in discutie nu doar puterea divinitatii, ci si modul in care moartea a fost invinsa. De aceea se spune de fapt ca sufletele celor plecati din aceasta lumea se duc in ceruri, nicidecum nu vor ramane in intunericul iadului.
Procesiunile ce se fac cu ocazia acestei sarbatori sunt realmente speciale. Iti dau o stare de bine, de contemplatie totodata si parca rezuma totul la ceea ce esti, la viata spirituala pe care o traiesti. Asadar nu trebuie sa fii poate un vizitator fidel al lacaselor sfinte sa iti dai seama ca saptamana mare este una speciala. Vei observa spre exemplu ca se scoate aerul, acea panza brodata cu scena Mantuitorului ce este dat jos de pe cruce. Aceasta se lasa in mijlocul bisericii, iar credinciosii se inchina ei. Este de altfel singurul moment din an bisericesc cand este scoasa in fata multimii si are rolul de a reprezenta scena mortii lui Iisus.
Asadar, curios sa afli ce si cum se desfasoara totul in aceasta perioada, iti poti da seama sigur ca exista o altfel de slujire si chiar altfel de haine si culori ale acestora, pe care preotii le poarta.