Root pe dispozitive android

Rooting pe Android este procesul care permite utilizatorilor de smartphone-uri, tablete si alte device-uri care ruleaza sistemul de operare Android sa optina control privilegiat pentru subsistemul Android.

Root-ul se face de obicei in scopul de a trece peste limitele si hardware-ul pe care producatorii le pun pe anumite dispozitive, rezultand in abilitatea de a sterge, inlocui sau adauga aplicatii si setari. Deasemenea, permite rularea unor aplicatii specializate care au ca cerinta permisiuni la nivel de administrator, nivel inaccesibil utilizatorilor obisnuiti. Pe Android, root-ul permite inlocuirea completa a sistemului de operare, de obicei cu o versiune mai recenta.

Avand in vedere ca Android deriva din Linux kernel, root-ul pe Android ofera cam acelasi acces administrativ ca pe Linux sau orice alt sistem de operare bazat pe Unix cum ar fi FreeBSD sau OS X.

Root-ul pe android este de obicei comparat cu jailbreak-ul pentru sistemul de operare iOS de la Apple. Oricum, aceste doua sunt concepte diferite. Jailbreak-ul inseamna trecerea peste anumite interdictii impuse de Apple in sistemul lor de operare. Scopul este de a modifica sistemul de operare si a introduce aplicatii ne-oficiale si de a primi acces total.

Procesul de Root Android difera de la model la model insa de obicei include intrarea in sistemul curent de operare.

Reactia industriei

Pana prin anul 2010, raspunsul producatorilor de tablete si smartphone-uri era negativ in ceea ce priveste instalarea unor alte modificari. Mai mult decat atat, multi producatori puneau la dispozitie mai multe aplicatii crescand pretul, fapt ce a dus si mai mult la dorinta de a gasi moduri pentru root.

Ulterior, din ce in ce mai multi producatori au inceput sa incurajeze dezvoltarea de software pentru modelele lor de telefoane si tablete si au inceput sa lanseze dispozitive care pot fi accesate la nivel de administrator.

S-a incercat oprirea root-ului prin introducerea amenzilor in constitutia mai multor state insa astazi, mai toti marii producatori nu au nimic impotriva rootului. Cu toate acestea, ati putea pierde garantia in momentul in care faceti un root android si stricati telefonul, tabelta etc.

Pentru ca aceste lucruri sa nu se intample, puteti accesa link-ul de mai sus, link unde veti gasi informatii despre cum trebuie sa faceti root pentru mai multe dispozitive cu android.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *