Judetul Suceava este unul dintre judetele Romaniei cu cel mai mare potential turistic, atat antropic, cat si natural, chiar daca acesta nu este exploatat la maximum.
Rezervatiile naturale si elementele ocrotite sunt foarte variate si numeroase, atat in arealul carpatic cat si in cel de podis. Se remarca Parcul National Calimani, cu o suprafata de 24.084 ha (se intinde partial si pe teritoriile judetelor Mures, Bistrita si Harghita), inglobeaza si incinta fostei „Exploatari de sulf” din Calimani. Cu un peisaj natural deosebit de atractiv dar si cu efecte negative ale interventiei umane asupra echilibrului ecologic, acest unic parc de pe teritoriul judetului constituie un reprezentativ areal pentru cercetari asupra mediului, pentru experimentarea masurilor de prevenire si combatere a dezechilibrelor create.
Rezervatii geologice si geomorfologice au fost descrise numai in Unitatea montana, intre care sunt de mentionat Pietrele Doamnei, Pestera Liliecilor si Cheile Moara Dracului (Masivul Rarau), Adam si Eva (loc. Pojorata), Cheile Lucavei (loc. Moldova Sulita), 12 Apostoli (incinta Parcului National Calimani), Cheile Zugreni (pe Bistrita, 20 km avale de Vatra Dornei), „Clipa” triasica de pe paraul Cailor (loc. Fundu Moldovei), Piatra Tibaului (loc. Carlibaba), Piatra Pinului (Parcul dendrologic Gura Humorului).
Rezervatiile floristice, mult mai numeroase si variate ca intindere, se afla pe intregul teritoriu al judetului. Mai cunoscute sunt Padurea seculara Giumalau, Fanetele montane Plaiul Todirescu si Padurea seculara Slatioara (flancul estic al Masivului Rarau), Rezervatia de jnepenis (Parcul National Calimani), Tanovul Mare de la Poiana Stampei si Tanovul de la Neagra Sarului, Arboretul de la Dragomirna (loc. Mitocu Dragomirnei), Rezervatia de la Crujana (loc. Patrauti), Rezervatia Zamostea (lunca Siretului la Zvoristea), Fanetele seculare de la Ponoare (loc. Cumparatura), Fanetele seculare de la Frumoasa (loc. Moara), Fanetele de la Calafindesti (loc. Calafindesti), Rezervatia nuferilor de la Salcea (albia Sucevei, la Salcea) etc. Acestora li se adauga numeroase specii ocrotite din flora si fauna de munte si de deal.