role

Piesele de schimb potrivite pentru role functionale

Desi initial rolele par simple perechi de ghete, dotate cu roti, aceastea dau startul distractiei pe timp de vara. Daca esti din categoria celor care profita de timpul liber pentru a face miscare, atunci mai mult ca sigur ai o pereche de role in garaj. In cazul in care deja te-ai folosit de ele ani la rand si parca nu mai poti rula la fel de bine ca altadata, poate ca ar trebui sa schimbi unele dintre piesele pe care le au in componenta.

Pentru a obtine o pereche de role eficiente si stabile, trebuie sa ai in vedere inlocuirea rolelor in primul rand – sunt cele mai expuse uzurii, eventual a franelor. Desi acum gasesti mai mult modele cu frana inclusa in corpul rotii. In fine, cel mai potrivit este sa le prezint strategic, pentru a te lamuri in privinta fiecarei componente in parte.

Cum obtii o pereche de role functionale prin inlocuirea unor piese?

Ca sa obtii o pereche de role functionale atunci cand decizi sa schimbi anumite componente, trebuie sa ai in vedere durabilitatea si calitatea celor cu care le inlocuiesti.

  • Rolele

O atentie deosebita trebuie sa acorzi rotilor, diametrului acestora si tipului deja din dotare. Este esential diametrul pentru a avea o manevrare corespunzatoare. Mai ales daca nu ai mers prea mult pe role si nu ai experienta necesara, este bine sa respecti clasificarea lor din acest punct de vedere. Ai nevoie initial de cele cu diametrul de 72 mm, dar nici cele de 76 nu sunt prea mult. In cazul in care te intereseaza sa rulezi cu viteza, un set de role de 80 mm este numai bun.

Ai in vedere faptul ca, desi rotile mai mari iti asigura o viteza mai mare, s-ar putea ca manevrarea sa fie mai dificila. Alegere deci un model corespunzator, dar nu prea mic pentru ca astfel sunt sanse de a se toci mult mai repede. Orienteaza-te spre silicon sau cauciuc si nu spre plastic.

Referitor la duritatea rolelor, este de preferat ca materialul exterior sa fie unul potrivit in functie de suprafata pe care se va rula. Un material mai moale este o alegere inspirata pentru ca astfel rotile sunt mai aderente.

  • Sina

Conteaza ca aceasta sa fie confectionata dintr-un material rezistent, care sa ofere durabilitate. Plasticul nu prea este o optiune in acest caz. Cele din aliaje sunt mai potrivite, chiar daca presupun un cost ceva mai ridicat. Spre exemplu, aluminiu este de preferat, pentru ca este si usor si rezistent.

  • Rulmentii

Acestia sunt de doua tipuri – etansi si neetansi. Cei din urma ii gasesti la cele mai multe modele de role. Se disting prin armura din dotare, respectiv piedica ce nu lasa murdaria in gheata. In schimb, cei etansi vin cu o garnitura confectionata din cauciuc sau teflon care ofera protectie si la apa. Daca ii intretii cum trebuie, poti folosi rolele penru un timp mult mai indelungat si chiar si atunci cand ploua. In general prezinta o forta de frecare crescuta, dar au si un pret pe masura.

  • Platina

De asemenea importanta este partea ce prinde rotile de ghete. Este cea care iti asigura un nivel optim de stabilitate.

Acestea sunt cateva dintre componentele care fac diferenta intre o pereche de role de calitate si una care lasa de dorit. Daca vrei sa ai parte de experiente placute, nu pierde din vedere aceste aspecte.