Pandemia ne tine in casa – cum pot parintii sa ii ajute pe copii si invers

Adultilor le este teama de ce se intampla in lume. Cei mici sunt mai degraba suparati pentru ca au aceasta pedeapsa de a sta numai in casa. Sunt timpuri grele de ambele parti, sunt vremuri de adaptare la un altfel de ritm ca pana acum.

Parintii trebuie sa stie ca nu sunt singurii in aceasta situatie, nici la propriu, nici la figurat. Exista si ajutor specializat, insemnand sedinte de terapie. Oricand, un specialist poate oferi un raspuns mai clar si poate fi un sprijin moral pentru un parinte care se simte dezarmat in fata unui copil incapatanat si aparent neascultator. Spre exemplu in aceasta perioada sedintele de psihoterapie ce se desfasurau in mod normal la centrul PsihArt pot fi sustinute si online.

Activitati distractive impreuna

Desigur ca mintea ocupata nu va mai acrea scenarii sumbre. Este de preferat oricand si la orice varsta a evita leneveala, statul prea mult in fata televizorului. Asadar impreuna cu cei mici si de ce nu si separat sunt recomandate activitati zilnice creative si nu numai. Pentru ca spatiul este limitat in casa sunt utile idei de tip colorat, pictat, decupat, lucru manual, adaptate dupa varsta.

Un program stabilit

In mod ideal, copilul ar urma sa aiba acelasi program de somn, iar timpul de scoala/gradinita este suplinit de activitati cu parintii. In practica se prea poate ca adultii sa se simta depasiti si sa nu stie sa gestioneze un astfel de plan. Cel mai important este sa nu treaca o zi fara sa fie ceva productiv realizat.

Gandind pozitiv, acum nu suntem inchisi in casa, ci avem ocazia de a ne fructifica timpul liber pentru propria persoana si mai ales pentru familie!

Ce le spunem copiilor cand acestia simt teama si frica adultilor

Inevitabil apar si intrebarile cu de ce sau gesturile disperate ale celor mici care doresc sa iasa afara: trage de usa, isi duce papucii la usa, plange etc. Din nou, un test de rabdare pentru parinti. Doar ca nu  numai cuvintele pe care le adresam copiilor sunt in masura sa ii linisteasca. Stresul, teama de a nu sti cum va fi mai departe, ce ne mai asteapta si in ziua urmatoarele, stirile tot mai pesimiste si un context economic in declin fac misiunea oricarui parinte una cu atat mai grea zilele acestea.

Important este sa nu fie transmise ganduri de acest gen si copiilor. Ei vor deveni anxiosi si vor dezvolta comportamente cu atat mai greu de gestionat.

In ochii copiilor parintii sunt eroi si ii vor proteja. Fii eroul copilului tau si cere ajutor. Sedintele de psihoterapie sunt ca o gura de aer proaspat, o mana de ajutor, o luminare a unei cai ce pare intunecata. Este forta de care are nevoie oricine pentru a gestiona mai bine o astfel de perioada traversata. Detalii despre cum se poate colabora cu un psiholog de la Psihart sunt regasite in cadrul paginii oficiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *