paun

Pana de paun si simbolistica sa

Paunul poate fi vazut acum in toate colturile lumii, insa originile sale se gasesc in Pakistan, India, Bangladesh, Sri Lanka si China de Vest. Paunul este o pasare magnifica, cu pene viu colorate. Numai masculii speciei au acel penaj uimitor, pe care il folosesc pentru a atrage femelele pentru imperechere. Paunii si mai ales penele de paun au diverse simbolistici, cateva dintre ele le vom exemplifica in continuare.

In mitologia greaca, paunul era asociat cu Hera. Hera a creat paunul din Argus, cel ce avea o suta de ochi. Astfel penele din coada paunului simbolizeaza calea catre paradis si ochii stelelor. Simbolizeaza atotstiinta. In mitologia romana, paunii erau pasarile lui Juno, iar pe monede simbolizau femeile din casele conducatoare, respectiv printeselel.

In mitologia hindusa, paunul este asociat cu zeita Lakshmi. Aceasta zeitate reprezinta norocul, compasiunea, bunatatea si rabdarea.

Spiritualitatea asiatica asociaza paunul cu Kwan-yin. Acesta reprezinta calitati precum compasiune, grija, iubire si bunavointa. Legendele spun ca Kwan-yin a ramas muritoare, desi avea posibilitatea de a alege nemurirea, pentru a ajuta omenirea in cresterea spirituala.

In crestinism, paunul reprezinta inviere, nemurire, reinnoire asociata cu invatamintele spirituale ale religiei. Paunul in crestinism reprezinta de fapt biserica omniprezenta si atotstiutoare. In Persia si Babilonia, paunul este vazut ca protector al roialitatii si este adesea gravat pe mormintele regilor.

Penele de paun erau purtate de razboinicii mongoli, de aceea in Europa de Est penele de paun sunt considerate simbol al ghinionului.

Fiind pasari foarte protectoare cu progeniturile lor, multe femei isi tatueaza pene de paun numai pentru aceasta simbolistica. Un alt mit spune ca paunul este ucigas al serpilor, si ca transforma veninul acestora in iridiscenta solara, lucru ce s-ar reflecta in penajul lor.

Acestea au fost cateva simbolistici asociate cu penele de paun, pentru a concluziona putem spune ca reprezinta vanitate, mandrie, roialitate, spiritualitate, bunatate, dragoste, compasiune, vointa,  ghinion, protectivitate, glorie, frumusete, viata, sanatate, inviere, innoire si, nu in ultimul rand,  stimulare.

2 comments

  1. Potty

    Foarte util articolul, apropo imaginea este nemaipomenita.

  2. LOREDANA

    VA MULTUMESC FIINDCA MATI AJUTAT FOARTE MULT CU INFORMATIILE DESPRE ANIMALE .VOI FACE CUNOSCUT ACEST SITE IN TOATA SCOALA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *