inteligenta artificiala

Nu trebuie sa ne temem de inteligenta artificiala

De curand, oamenii au fost avertizati de catre fizicianul Stephen Hawking dar si de Elon Musk ca ar trebui sa ne fie frica de inteligenta artificiala, deoarece computerele din viitor vor fi capabile sa ne controleze pe noi. Cu toate acestea, Linus Torvalds – cel care a creat Linux – i-a contrazis pe cei doi. Cu toate acestea, se pare ca nu este singurul om care sustine ca inteligenta artificiala este benefica: Phil Libin, fondatorul Evernote, sustine exact acelasi luctu.

Intr-un interviu pe care l-a acordat recent, fondatorul Evernote, Phil Libin, a declarat ca el are o alta parere fata de masinile inteligente. Acesta sustine ca robotii spun mai multe despre sentimentul nostru de vinovatie ca si specie, decat despre intentiile – despre care se crede ca vor fi malefice – ale robotilor.

Declaratia lui Phil Libin

”Nu imi este frica de inteligentele artificiale. Chiar cred ca dezbaterile asupra lor sunt prea dramatice si ciudate. Le gasesc ciudate din mai multe puncte de vedere, cum ar fi faptul ca este aceasta ipoteza potrivit careia vom construi masini super-inteligente, care vor deveni exponential din ce in ce mai destepte, pana vor fi mult mai destepte decat noi, apoi vor lua decizia logica sa ne ucida, pentru ca acesta ar fi cel mai bun lucru de facut. Cred ca lipsesc niste pasi din acest lant de evenimente.

Nu inteleg de ce ar fi logic sa ne ucida pe toti. De ce nu ar vrea sa devina utile? Care este problema cu vinovatia noastra ca specie, care ne face sa credem asta? Daca am ajuns sa credem ca cea mai inteleapta decizie ar fi sa fim stersi de pe fata Pamantului, inseamna ca ar fi mai util sa ne gandim ce am facut atat de rau si sa reparam asta. Poate am ajunge sa ne simtim mandri de specia noastra. Cred ca inteligenta artificiala va fi una dintre cele mai mari forte ale binelui pe care Universul le-a vazut vreodata si e excelent ca progresam in aceasta directie.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *