Cantatul este benefic pentru suflet- dar si pentru memorie- potrivit unui studiu realizat recent. Astfel, acest studiu a descoperit ca indivizii mai batrani au dat dovada de o imbunatatire a calitatii memoriei dupa ce au fost supusi unei sedinte de muzica, pe o perioada de 10 saptamani.
Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de stiinta de la Universitatea din Helsinki din Finlanda, au recrutat 89 de indivizi cu diferite grade de dementa, impreuna cu ingrijitorii lor, pentru a primi sedinte de terapie muzicala timp de 10 saptamani. Oamenii de stiinta sustin ca s-au folosit de muzica pe care pacientii o ascultau in copilarie, sau care a fost familiara pentru ei.
De asemenea, oamenii de stiinta au evaluat impactul dementei severe, varsta voluntarilor, nivelul de ingrijire dar si experienta muzicala anterioara bolii, cu scopul de a masura cine a beneficiat cel mai mult de pe urma interventiei muzicale.
Rezultatele au aratat ca muzica a fost benefica pentru memoria voluntarilor, indiferent daca acestia au cantat la un instrument muzical sau nu. Efectele au fost destul de proeminente mai ales in randul celor cu dementa in stadiu incipient, dar si pentru cei care aveau o varsta sub 80 de ani. In plus, actul de a canta sau de a asculta muzica a reusit sa atenueze depresia voluntarilor care sufera de Alzheimer. Cei care au ascultat muzica au dat dovada de o capacitate cognitiva generala mai buna, dar si de imbunatatirea memoriei. “In etapele mai avansate de dementa, atunci cand deficitele cognitive sunt mai severe, ascultarea de muzica ar putea fi o solutie eficienta”- sustine Dr. Teppo Sarkamo.
Alive Inside: A Story of Music and Memory
Efectele pozitive ale muzicii au fost descrie si anterior, intr-un documentar publicat in anul 2014: “Alive Inside: A Story of Music and Memory”. Filmul, care a fost prezentat la Festivalul de Film Sundance din anul 2014 exploreaza efectele si beneficiile muzicii asupra pacientilor care sufera de Alzheimer. In film, spectatorii pot sa observe ca pacientii cu dementa devin mai linistiti dupa ce asculta muzica, integrandu-se cu ceilalti oameni din jur.