moravuri sociale

Moravuri sociale in diferite culturi

moravuri sociale

Moravurile sociale nu sunt altceva decat niste traditii si obiceiuri care sunt adanc inradacinate in orice societate, incat dicteaza ceea ce este bun si ceea ce este rau. Moravurile probabil ca ne suna cel mai cunoscut din operele lui I. L. Caragiale care scotea in evidenta aceste capricii ale vremurilor si radea de toate acele personaje care erau pline de trasaturi amuzante si ironizate mereu de toata lumea moderna.

Moravurile sunt niste obiceiuri foarte bine stabilite care dicteaza conduita morala a oamenilor dintr-o societate. Acestea au o semnificatie morala  in legatura cu ceea ce este rau si ceea ce este bine in aceasta lume. Oricum, acestea pot include si alte norme informale de asemenea. Acestea sunt niste obiceiuri foarte bine stabilite. Sunt diferite de folclorul unor popoare, ale caror incalcare nu este indeplinita in mod strict.

Unele dintre aceste moravuri pot chiar sa evoce si o pedeapsa  din partea legii. Sunt diferite de normele obisnuite si de regulile de eticheta, ale carei incalcare nu este considerata atat de grava.  Oricum, aceste moravuri au foarte multa semnificatie. Cu toate ca activitatea poate sa nu fie ilegala, totusi, in ochii unei societati, poate sa spuna ceva  care aduce dizgratie si poate actiona ca un tabu.

  • In Filipine, este important in traditia locului ca oamenii sa isi mentina fetele si respectul drept. Asta inseamna ca nu trebuie sa fie adusa in digratie acea familie. Se asteapta ca acest respect sa fie mentinut si de catre oaspetii unei case.
  • In unele culturi monogame, poligamia este privita ca un lucru rau si neplacut si poti cadea in dizgratie din aceasta cauza. Pe de alta parte, acolo unde este admisa poligamia, este privit ca un act de mandrie sa ai mai multe femei decat vecinul tau, de exemplu.
  • In India, se asteapta de la tine sa te descalti la intrare inainte de a intra intr-o casa sau in orice alt loc de venerare. Exista chiar si unele magazine sau firme in care trebuie sa te descalti inainte de a le trece pragul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *