parinte

Lucruri pe care sa nu le spui copilului tau

A fi parinte nu e usor, necesita multa rabdare, intelegere si empatie. Uneori e normal sa devii nervos si frustrat in incercarea de a tine in echilibru toate responsabilitatile ce vin odata cu meseria de parinte. In aceste momente cand esti nervos iti pot scapa cuvinte care dor, care nu numai ca vor rani copilul, insa il pot infricosa si ii pot afecta respectul de sine.

Majoritatea parintilor nu stiu cum sa isi tina sub control rabufnirile emotionale si adesea se trezesc tipand la copil. Realizeaza mai apoi ca astfel de incidente au un efect negativ asupra dezvoltarii copilului, plus ca le afecteaza si relatia cu acesta. A invata sa iti controlezi emotiile te va ajuta sa poti aborda mai usor orice situatie si sa faci lucrurile sa mearga mai bine. A fi un bun parinte inseamna sa instalezi anumite valori in mintea copiilor, pregatindu-i pentru viitor. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa eviti sa le spui.

  • Nu fi suparat – negarea sentimentelor si emotiilor copilului il pun intr-o stare de confuzie. Cand e suparat, nu incerca sa ii suprimi sentimentele spunandu-i lucruri de acest gen. Ofera-i in schimb asigurari ca totul va fi bine, incurajeaza-l.
  • Daca mai faci asta o data… – folosirea amenintarilor pentru a impune disciplina se va dovedi in cele din urma a fi un efort inutil. amenintarile il vor face pe copil sa se teama de tine, nu sa te respecte. In loc sa il ameninti, mai bine ii prezinti calm consecintele pe care le vor avea faptele rele si comportamentul gresit.
  • Tatal tau/mama ta e … – indiferent cat de mult iti displac anumite obiceiuri ale partenerului de viata, nu fa afirmatii negative despre el/ea de fata cu copilul. Acesta trebuie sa isi respecte ambii parinti, nu trebuie sa il indepartezi de unul din acestia prin vorbe.
  • Lasa-ma in pace! – uneori ajungem sa spunem asa ceva datorita frustrarilor, ajungem sa ne ranim copiii si sa ii facem sa se simta nedoriti. Alege o alta modalitate sa iti exprimi sentimentele fata de ei. Nu pot tot timpul sa inteleaga gravitatea situatiei, daca esti ocupat, spune-i ca ai ceva important de rezolvat inainte, iar dupa va veti putea juca sau veti iesi la o plimbare.

Ca parinti, trebuie sa ne inabusim izbucnirile emotionale, daca dorim sa evitam a spune lucruri dureroase copiilor. Fa-ti timp si gandeste-te bine inainte de a spune ceva. Evita pe cat posibil sa spui astfel de lucruri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *