Gonartroza sau artroza genunchiului este cea mai frecventa afectiune articulara la nivelul genunchiului. Aceasta consta in degradarea lenta si progresiva a cartilajului articular de la genunchi in asa fel incat alunecarea dintre extremitatile osoase sa fie dureroasa si sa cauzeze un anumit grad de disconfort.
Conform studiilor, gonartroza apare mai frecvent in randul femeilor, a persoanelor supraponderale si a varstnicilor. De cele mai multe ori, aceasta afectiune se produce la nivelul ambilor genunchi.
Cateva semne ce pot indica aparitia gonartrozei
Cu siguranta primul semn ce apare in cazul gonartrozei este durerea de la nivelul genunchilor. Daca la inceput aceasta este resimtita in timpul mersului si a exercitiilor fizice, iar in momentul repaosului se amelioreaza, ulterior durerea apare chiar si atunci cand suntem in repaos si noaptea.
Un alt simptom al acestei afectiuni este limitarea mobilitatii genunchiului. Ulterior poate aparea si deformarea articulatiei si schimbarea formei genunchiului (devine curbat). De asemenea, pot fi resimtite cracmente, junghiuri si arsuri la nivelul genunchilor.
In cazul in care apar aceste simptome, este indicat sa ajungem la un medic specialist in vederea efectuarii unui control. In ce consta acesta? Medicul efectueaza un examen clinic axat pe genunchiul dureros, dupa care se face o radiografie pentru a observa modificarile ce au aparut. De asemenea, in functie de caz, se poate recomanda tomografia computerizata sau chiar rezonanta magnetica nucleara (RMN).
Cum se trateaza gonartroza?
In functie de stadiul in care se afla afectiunea in momentul in care este diagnosticata, exista 3 variante de tratament:
- Tratamentul conservator – aici sunt incluse variantele clasice de tratament, recomandate in functie de varsta, stadiul si starea generala a pacientului. Aici s-ar incadra urmatoarele: adoptarea unui stil de viata diferit (slabire, activitate fizica si evitarea suprasolicitarii genunchilor), fizioterapie si kinetoterapie, tratament cu diverse produse farmaceutice menite sa diminueze durerea resimtita si tratament cu infiltratii intraarticulare.
- Tratamentul cu infiltratii in genunchi – infiltratii cu acid hialuronic, cu plasma imbogatita cu trombocite sau cu Celule Stem.
- Tratament chirurgical cu proteza totala de genunchi – prin artroplastia de genunchi se inlocuieste articulatia genunchiului cu o proteza metalica.
In cadrul Clinicii Masaya pacientii pot beneficia atat de consultatii de specialitate, realizate de catre medici ortopezi cu experienta si studii in acest domeniu, cat si de toate tratamentele descrise mai sus. Primul pas este programarea unei consultatii ce se poate face fie online, telefonic sau direct la sediul Clinicii. In urma consultatiei, medicul specialist va stabili diagnosticul si tratamentul care ni se potriveste.
Mai multe detalii in legatura cu aceasta afectiune si cum poate fi ea tratata aflam accesand site-ul oficial al clinicii.