Gestionarea sentimentelor negative si efectele benefice

Nu suntem perfecti, nu putem fi, nu avem cum doar daca ne incadram in lista de roboti. Cert este ca invatam sa gestionam toate emotiile, inclusiv cele negative. Crezi sau nu si din asta pot exista beneficii daca stim cum sa apreciem orice lectie de la viata.

  1. Furia te face mai rational. Si asta se sublinieaza si intr-un studiu ce dateaza din 2007. Un astfel de sentiment te face sa vizualizezi ceea ce este important si in egala masura te stimuleaza sa gandesti mai bine si sa actionezi pe masura. Insa mai degraba o furie de inceput nu o avalansa.
  2. Teama te pune la adapost. Cand dezvolti o stare de frica, o fobie fata de ceva anume se crede ca esti un om slab pentru ca vei cadea prada unor situatii din care nu stii sa  iesi. De fapt, privind partea buna a lucrurilor, teama te tine departe de anumite riscuri ce ar putea in cele din urma sa te afectele la nivel inal. Pe scurt, frica te tine in frau.
  3. Rusinea. Cu mai multe intelesuri caci poate tine numai de jena de a deschide un subiect sau de a vorbi liber despre ceva, aceasta stare transmite totusi mesajul potrivit si acolo unde trebuie. Pentru ca ai nevoie si de  un public cu bun simt ce-i drept rusinea pe care o experimentezi va spune despre tine ceea ce cuvintele nu au putut. Si intr-o alta masura starea de acest gen ar putea sa te avante la un moment dat sa iti depasesti situatia.
  4. Deziluzia. Nu suntem Superman, nu suntem Wonderwoman, nu avem puteri speciale. Insa putem sa traim prezentul si sa ne bucuram de ceea ce avem, de capacitati reale.

De fapt poate ca pana la urma este normal sa treci prin toate starile posibile caci asta inseamna sa te maturizezi, sa vezi totul prin alti ochi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *