Daca te-ai surprins vreodata ca ai fost prins intr-un cerc vicios de gandire negativa sau te-ai intrebat de ce te-ai fixat asupra unui comentariu nepoliticos prea mult timp, este posibil sa existe si un vinovat pentru astfel de situatii: evolutia.
Potrivit Rick Hanson, neuropsiholog, oamenii au o prejudecata negativa din cauza evolutiei speciei. Mintea noastra se focuseaza in mod natural asupra lucrurilor rele, si le inlatura pe cele bune. Pentru stramosii nostri era mult mai important sa evite amenintarile decat sa colecteze recompensele. Astfel, creierul uman a evoluat in asa fel incat sa se concentreze asupra amenintarilor. Oamenii secolului XXI nu sunt straini in ceea ce priveste depresia si stresul- mai ales atunci cand acestea au legatura cu locul de munca (un studiu sugereaza ca aproape 20% din tinerii din ziua de azi se confrunta cu depresie din cauza job-ului). Potrivit OMS, femeile cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani sufera, in medie, aproape 4,9 zile de depresie pe luna, in timp ce barbatii sunt afectati de aceeasi problema psihica vreme de 3,6 zile pe luna. Creierul nostru este extrem de sensibil la stres si, de aceea, este perfect normal sa caute, in primul rand, amenintarea dintr-o situatie data.
Gandurile negative afecteaza structura neuronala
Asadar, cu cat un individ are tendinta de a gandi negativ, concentrandu-se asupra aspectelor negative, cu atat devine mai usor ca acesta sa revina automat la aceste modele de gandire, iar acest lucru nu este deloc benefic pentru sanatatea noastra. Potrivit oamenilor de stiinta, gandirea negativa poate deteriora structura neuronala care este responsabila de emotii, memorie si sentimente. Chiar si atunci cand stresul si grijile sunt complet teoretice si nu sunt bazate pe o situatie reala, amygdala si talamusul- care ajuta in comunicarea semnalelor senzoriale si motorii- nu sunt in masura sa diferentieze acest stres ipotetic de unul real.