alcool

Efectele consumului de alcool

Alcolismul are nenumarate efecte atat asupra persoanei in cauza, cat si asupra celor din jur, si vorbim de efecte ce tin de sfera psihologica, dar si de efecte fizice. Abuzul de alcool este cauza celor mai multe evenimente negative din viata, inclusiv accidentele de masina. O treime din accidentele mortale sunt legate de consumul de alcool, fara a mai numara miile de raniti rezultati in fiecare an.

Consumul de alcool, chiar si in cantitati moderate creste foarte mult riscul de a avea raporturi sexuale neprotejate, maximizand astfel si riscul imbolnavirii. In unele cazuri apar efecte mai complicate, din sfera sarcinilor nedorite.

Alte doua efecte neplacute, periculoase atat pentru persoana, cat si pentru ceilalti, sunt violenta si agresivitatea. Sub influenta consumului de alcool poti interpreta gresit o remarca sau un gest, ceea ce poate duce la comportamente agresive si la violenta.

Asupra organismului, consumul de alcool are efecte multiple:

  • Alcoolul actioneaza in organism ca factor de stres, creste tensiunea arteriala si elibereaza in sange mai multe substante ca: lipidele, zaharurile si cortizonul.
  • Organismul foloseste energie pentru inlaturarea alcoolului din organism, energie care ar fi fost necesara pentru buna lor functionare. Metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului, “fura” 80% din oxigenul necesar functionarii acestui organ. Astfel, alcoolul devine un “parazit metabolic”. Celulele cardiace si cele nervoase, au cel mai ridicat consum de oxigen si sufera cel mai mult atunci cand se afla sub influenta alcoolului.
  • Abuzul de alcool, consumul matinal “pe stomacul gol”, duce la malnutritie. Organismul este lipsit de proteine, substante minerale si vitamine. Pe langa reducerea aportului acestor elemente importante din hrana, excesul de etanol are ca efect reducerea progresiva a capacitatii intestinului subtire de a absorbi substante importante ca: vitamina B1, acidul folic, iar mai tarziu sodiul si apa.

Dependenta de alcool cauzeaza in timp alterarea sentimentelor si relatiilor cu membrii familiei, tulburarea relatiilor interpersonale la serviciu si in cercul de prieteni, reducerea sentimentelor de responsabilitate, neglijarea educatiei copiilor, intarzierea si absenta de la locul de munca, accidentele de munca si de circulatie, delicventa, divortul, pierderea locuintei si a locului de munca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *