Economiseste cu folos

Niciodata nu este de ajuns. Orice si oricat ai avea nu este de ajuns caci ne dorim mai mult si  mai bine. Ori daca rezumam asta la bani este clar ca nemultumirea caracterizeaza pe toata lumea. Din fericire avem si parinti responsabili care sa ne aminteasca de asta, oameni trecuti prin viata care sa ne ghideze si sa ne invete sa economisim cu folos. Curentul electric spre exemplu, cel fara de care nu putem insa si cel pe care il consumam tot mai mult din cauza diverselor aparate cu care lumea moderna ne-a inzestrat poate fi economisit cu succes cu ajutorul unor panouri solare.

Nu mai este o surpriza pe piata, ci mai degraba o moda. Asa cum geamurile de termopan aparusera la un moment dat si daca pentru unii insemna nevoia de a schimba totul pentru altii ramanea doar un vis. In timp insa au devenit accesibile. Panourile solare fac si ele acum parte din categoria de investitii accesibile. Atat timp cat dispui de vointa, de buget, de un plan bine pus la punct.

De ce ti-ai dori panouri solare. Ai in primul rand motive sa economisesti curentul electric. De la telefoane la tot felul de gadget-uri, de la hidrofoare pentru  apa curenta pana la centrale termice care sa iti ofere confortul si caldura casei, de la aparate bine dichisite in bucatarie si pana la cele de ingrijire mereu ne raportam la curentul electric. Rand pe rand acestea vor consuma atat de mult incat sa te gandesti ce ai putea sa faci sa reduci cheltuielile. Totusi, nu te poti lipsi de astfel de consumatoare care iti fac viata mai usoara pana la urma. Nu mai traim in vremea bunicilor si nu putem sa ne imaginam macar ce inseamna sa nu iti aranjezi parul cu peria electrica sau cum sa mai aprinzi aragazul cu chibritele.

Si incepi planul. Suna ideal sa economisesti de la 30 pana la 70% din curentul electric pe care il platesti in acest moment. Acesta este planul si realizarea lui in functie de cate panouri vor fi instalate raportate la fiecare consumator in parte caci o casa in care locuieste o familie numeroasa va insemna un consum mai mare de apa calda, de curent electric. Oricum, cel mai avantajos caz este perioada de vara cand, de la sine inteles, caldura solara este suficient de puternica cat sa incalzeasca panourile si totul sa se transforme in consum redus de energie in varianta clasica. Uneori ajungi sa nu mai depinzi de furnizorul local. Ce-i drept perioada de iarna, de toamna si zile cu nori soarele nu iti va mai fi acelasi aliat, dar chiar si asa ai o alternativa pentru a economisi.

Nu suntem facuti sa agonisim caci nu am putea trai ci am fi sclavi. Cum spun batranii, cand mori nu iei in pamant nimic. Insa acolo unde se poate si cum se poate sa economisim inseamna sa actionam strategic si sa facem posibilul ca munca noastra sa fie recunoscuta ca atare si avantajoasa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *