E timpul sa-ti faci ordine prin poze

E timpul sa-ti faci ordine prin pozeTi-ai facut cont pe Instagram? Nu inca? Nici nu stii ce pierzi!

Un exemplu: pasionatii de astronomie, planete, galaxii se pot delecta zilnic cu niste fotografii extraordinare postate de NASA pe reteaua sociala Instagram.
(Sa ne reamintim: Instagram este accesibil si de pe computer – unde poti doar sa vezi fotografii, si de pe smartphone sau tableta – sub forma de aplicatie care permite vizualizare + editare/postare poze.)

Fiecare fotografie NASA aduna mii si zeci de mii de like-uri. Aceste fotografii plac pentru ca ne fac sa visam, sa ne gandim la destinul nostru de oameni creatori, sa intelegem minunea si imensitatea universului.
De unde luam fotografii bune pentru ilustratie?
Si pentru ca suntem la capitolul tips & tricks, sa pomenim si de uriasa baza fotografie Dreamstime.com. Stiai ca a fost creata de un roman? Se numeste Serban Enache.
Dreamstime.com este un bun exemplu de proiect online pornit cu bani foarte putini dar cu multa pasiune: acum alimenteaza cu imagini mari agentii de publicitate, reviste si ziare celebre din toata lumea, fiind al doilea serviciu foto ca importanta pe plan mondial.
Dar Dreamstime.com are totodata generozitatea sa puna la dispozitie, gratuit, si fotografii pentru bloguri, site-uri, prezentari PowerPoint etc. E foarte util, pentru ca daca iei cu copy/paste poze gasite pe Google Images s-ar putea sa nu fie ideea cea mai buna. Majoritatea sunt sub copyright (e interzis sa le copiezi fara aprobare) si te poti trezi intr-o buna zi ca cineva iti cere despagubiri pentru ca le-ai folosit fara drept.
Fa-ti un cont pe Dreamstime.com si apoi te prinzi tu cum functioneaza si cum poti folosi gratuit pozele de acolo.
Import, Review, Edit, Sort, Archive
Placerea oamenilor de a fotografia este uriasa.
Statisticile arata un lucru uimitor: in anul acesta, 2013, se vor face mai multe fotografii decat s-au facut in toata istoria fotografiei inceputa pe la 1826!
Probabil ca si tu faci o groaza de poze cu telefonul sau cu camera.
Gandeste-te o clipa: pe unde le ai imprastiate? Ai avut vreme sa le ordonezi, sa le selectezi? Probabil ca nu.
Aceasta dezordine este calea cea mai sigura sa pierzi unele fotografii importante pentru totdeauna.
Va veni o vreme cand vei regreta ca nu le mai ai. Peste ani, cand vei ajunge celebru, poate vei vrea sa iti aduci aminte de inceputuri, sa povestesti si prin imagine de unde ai pornit in proiectele tale. Si atunci vei cauta fotografiile de arhiva innebunit, peste tot.
E mai bine deci sa le depozitezi in siguranta si ordonat.
Cativa pasi simpli:
1. Sorteaza fotografiile imediat dupa ce le-ai descarcat in computer.
De obicei, golim telefonul sau cardul de memorie prin transferul unor intregi foldere care cuprind si poze reusite, si unele ratate.
Nu iti ia mai mult de cateva minute pentru a da delete pozelor miscate, neclare, cu care nu ai ce sa faci. Ramai doar cu cele reusite. Un prim pas important a fost facut.
2. Redenumeste fotografiile si folderele care le contin, folosind cuvinte care sa explice unde au fost facute, cand si cu ce ocazie.
Vei gasi mai usor pozele pe care le cauti daca se numesc ‘proiectul robotului helpy tabara bran 2013’ decat ‘img_894’, nu?
Depoziteaza fotografiile in foldere pe ani ‘2012’, ‘2013’ etc.
Deschide dupa aceea subfoldere interne cu denumiri de luna ‘mai 2013’, ‘septembrie 2013’ etc. In fiecare astfel de folder calendaristic, creeaza alte foldere tematice, de exemplu ‘vacanta grecia august 2013’. Ti se pare complicat? Nu e deloc si astfel toate imaginile sunt ordonate perfect.
3. Fa-ti un back-up online.
Hardul computerului poate crapa, foldere pot fi sterse accidental. Ai insa o groaza de servicii online in care poti arhiva copii ale fotografiilor tale. Le stii: de la Flickr (este tot o retea sociala) la Picasa, de la Dropbox la iCloud-ul iPhone-ului. Atentie insa la setarile de privacy, pentru ca e clar ca nu vrei ca o seama de poze sa devina publice.
Si in nici un caz nu pune online fotografiile foarte, foarte ‘personale’. Nu se stie cand se poate intampla un accident si acestea sa devina publice. Pentru astfel de poze, vezi punctul 4.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *