In special pentru cultul crestin-ortodox, vesmintele bisericesti prezinta o importanta deosebita si sunt incarcate de semnificatii cunoscute de destul de putine persoane. In cel mai bun caz, se observa doar ca exista deosebiri intre vesmintele purtate de diverse categorii de slujitori ai bisericii, insa in spatele acestei idei exista explicatii si semnificatii destul de complexe.
Care sunt tipurile de vesminte imbracate de slujitorii bisericii si care sunt seminificatiile acestora? Pentru a raspunde la aceasta intrebare am apelat la specialistii din spatele site-ului vesmintebisericesti.ro. De-a lungul timpului, acestia au acumulat experienta necesara si si-au castigat un renume binemeritat, oferind tot timpul calitate celor interesati.
Vesmintele bisericesti se impart in general in 3 mari categorii: cele neliturgice, straiele in care sunt oficiate slujbele si vesminte arhieresti. In randurile urmatoare va oferim cateva detalii despre fiecare dintre acestea.
Vesminte bisericesti neliturgice
Printre cele mai cunoscute piese ale acestei categorii se numara dulama si potcapul.
Dulama – cunoscuta si sub denumirea de reverenda sau rasa – este acel vesmant negru, larg, cu maneci de asemenea largi, incins sau nu la brau. Inca din Bizant barbatii purtau haine similare cu reverenda, de diferite culori. Totusi, preotii purtau reverende de culoare neagra, drept semn al smereniei.
Potcapul (sau culionul) este un acoperamant pentru cap, de asemenea vesmant neliturgic, purtat de preoti tot in semn de smerenie.
Vesminte liturgice
Se deosebesc de straiele neliturgice prin semnificatiile cu care se incarca. Spre exemplu stiharul – acea tunica de culoare deschisa purtata de diaconi si preoti – aminteste de Taina Botezului. Este realizat dintr-un material usor si de regula este brodat pe margini.
Manecutele sunt de asemenea vesminte purtate de preoti in timpul slujbelor. Acestea sunt in fapt mansete legate cu snururi care fixeaza stiharul in asa fel incat miscarile mainilor preotului sa nu fie stanjenite in timpul oficierii slujbei. Manecutele sunt de asemenea brodate, de regula cu motive florale, fiind purtate de preoti dar si de diaconi.
Tinuta preoteasca pe parcursul oficierii slujbelor religioase este completata de epitrahil, brau si felon. Epitrahilul este acel vesmant purtat in jurul gatului de catre preoti, cu extremitatile atarnand peste piept. Epitrahilul sau patrafirul – cum mai este denumit – este de asemenea brodat, la fel ca si braul. In ceea ce priveste felonul, acesta are ca simbolistica haina rosie purtata de Mantuitor in timpul patimilor, fiind un vesmant larg, fara maneci, purtat peste toate celelalte haine bisericesti.
Vesminte arhieresti
Sunt purtate de monahi si ierarhi. Printre acestea se numara:
Sacosul – vesmant strans pe corp, cu maneci largi
Mantia – este asemanatoare cu o pelerina si este purtata de catre ierarhi incheiata la gat si la picioare, in momentul intrarii solemne in biserica, inainte de inceperea oficierii Sfintei Liturghii.
Omofor – vesmant purtat de episcopi, care simbolizeaza oaia ratacita gasita si ocrotita de Mantuitor; se poarta in jurul umerilor.
Epigonat – vesmant in forma de romb, legat cu un snur si purtat atarnand peste genunchiul drept; simbolizeaza cuvantul lui Dumnezeu.
Engolpion – medalion de forma ovala ce infatiseaza o icoana a Mantuitorului, a Maicii Domnului sau a unei mari sarbatori.
Camilafca – este similara unui val de panza atasat de potcap, ce coboara peste spatele purtatorului; monahii o poarta in timpul oficierii slujbelor religioase.
Fie ca sunt purtate zilnic ori numai in timpul slujbelor religioase, toate vesmintele bisericesti sunt incarcate de semnificatii speciale. Pentru mai multe detalii despre acestea, cei interesati pot sa acceseze site-ul www.vesmintebisericesti.ro.