Principiile de operare ale radarelor. In sistemele radar, o unda electromagnetica generata de o unitate de transmitere, este transmisa de un sistem (mijloc) al antenei. Unda reflectata de diferite obiecte sau obstacole atmosferice este primita de aceeasi antena. Dupa procesarea semnalului returnat, o indicatie vizuala este afisata pe (contori) indicatori. Dupa ce un semnal radio este generat si emis de o combinatie a unor transmitatori si o antena, undele radio se propaga intr-o directie anume, intr-o maniera asemanatoare cu lumina sau cu undele sonore. Daca undele lovesc un obiect/obstacol, sunt reflectate si se deplaseaza in toate directiile. Reflexia depinde de particularitatile suprafetei reflectante.
Termenul reflectivitate – se refera la cantitatea de energie returnata de la un obiect si depinde de dimensiunea, forma si compozitia obiectului. O mica parte din unda reflectata se intoarce la locatia originala de transmitere de unde este ,,culeasa” de receptorul antenei. Semnalul este amplificat si afisat pe ecranul indicator. Aceasta cale simpla poate fi obtinuta prin mijlocirea unor procese complexe, incluzand componentele hardware si software.
Ecuatia radar. Relatia fundamentala dintre caracteristicile radar, tinta si semnalul receptionat se numeste ecuatia radar iar teoria radar este dezvoltata bazandu-se pe aceasta ecuatie.
Componenta sistemelor radarelor. Sistemele radar, la fel ca alte sisteme electronice complexe, sunt alcatuite din cateva subsisteme majore si multe circuite individuale. Componentele de baza ale radarului cu rolul lor vor fi caracterizate pe scurt in cele ce urmeaza.
Computerul genereaza toate semnalele corespunzatoare si le transmi-te la componentele corespunzatoare ale radarului.
Transmitatorul reprezinta sursa radiatiilor electromagnetice emise de catre radar. El genereaza semnale de frecventa inalta care pleaca de la antena radarului si se duc spre atmosfera. Transmitatorul genereaza pulsuri de energie electromagnetica puternice la intervale precise de timp.
Modulatorul are rolul de a deschide si a inchide transmitatorul furnizand lungimea de unda corecta pentru pulsul transmis.
Ghidul de unda realizeaza conexiunea dintre transmitator si antena. Este reprezentat de regula de un conductor de metal gol pe interior, ale carui dimensiuni interioare depind de lungimea de unda a semnalelor care sunt transportate.
Antena reprezinta dispozitivul care trimite semnalul radar in atmosfera. Marea majoritate a antenelor utilizate de radare sunt directionale aceasta insemnand ca isi concentreaza energia intr-o directie anume si nu in alte directii.
Receptorul este proiectat pentru a detecta si amplifica acele semnale foarte slabe, receptionate de antena.
Modul de expunere – sunt multe cai de a expune datele radar: fie puse intr-un osciloscop simplu sau vizualizate PPI (Plan Position Indicator) si RHI (Range Height Indicator).
Sistemul duplex este reprezentat de un intrerupator special, introdus in sistemul radar, pentru a proteja receptorul de puteri mari ale transmitatorului.
marian
un articol interesent. acum imi dau si eu seama cum functioneaza si cu siguranta ma va ajuta sa nu mai incalc regulile de circulatie pe viitor.