Despre inceperea antrenamentelor cu greutati

In momentul in care o persoana hotaraste sa inceapa sa se antreneze cu greutatile de la sala, progresele sunt in general rezultatul cresterii eficientei neuromusculare. Pentru incepatori se recomanda un volum cat mai mic de antrenament pentru ca acea conexiune dintre creier si muschi sa se acomodeze. Multi cercetatori considera ca progresele in masa musculara, creste volumul de antrenament si ofera posibilitatea celor care se antreneaza, sa stea mai mult timp in sala.

In timpul exercitiilor, se elimina o cantitate crescuta de hormoni anabolici in corp, cum ar fi testosteron-ul, hormul de crestere sau IGF-ul.  In stimularea cresterii fortei, este important sa se faca cat mai multe serii pe un exercitiu. Nu ne referim la cat de mult faceti, ci cat de intens se fac exercitiile.

Se pun tot felul de intrebari legate de antrenamentul pana la epuizare. Cei mai multi dintre noi, in momentul in care intra intr-o sala pentru prima data, fac exericitii pana cand nu se mai poate. Acest fenomen se numeste epuizare totala si nu este indicat sa ajungem niciodata la asta. S-au facut tot felul de studii, pe oameni de varste cuprinse intre 20 si 30 de ani care s-au antrenat de 3 ori pe saptamana, timp de  saptamani. Au fost pusi sa faca un numar de exericitii, printre care si exericitii pentru picioare, partea de sus a corpului si multe altele. Dupa cele 6 saptamani, persoanele care au facut 3 serii de exercitii pentru picioare au progresat cu 20%, fata de persoanele care au facut numai o serie.

Concluzia a fost ca antrenamentele pentru incepatori desfasurate cu un volum mult mai mare de serii pentru picioare sunt mult mai productive, comparativ cu partea de sus a corpului. Exercitiile la nivelul picioarelor, genereaza cea mai mare eliberare de hormoni anabolice, care ofera cresterea partii superioare a corpului.

Sunt recomandate exercitiile cu cat mai multe serii, dar cu pauze , pentru a nu ajunge la epuizarea totala.