Despre creierul uman

Creierul uman este surprinzator in compozitia sa si nu numai. Tine si de modul in care creierul este compus si de intreaga sa poveste pana la urma. Una peste alta creierul uman este inca cercetat pentru modul in care se comporta. Iata o lista cu unele din cele mai interesante lucruri despre creierul uman:

  • Numarul de axioni din creier reprezinta tot atat de multi kilometri cat sa inconjoare pamantul de 4 ori.
  • Creierul este de o cantitate mica, de numai 2% din masa totala a corpului uman. Pe cat de mic pe atat de solicitant se pare caci acesta are nevoie de 25% din oxigenul si energia din organism. Si nu degeaba se spune ca avem nevoie de respiratie corecta pentru a oxigena cat mai bine creierul pe langa circulatia optima care sa transporte oxigenul la toate organele.
  • O mare parte din creier si mai exact 60% din el reprezinta numai lipide deci creierul uman este gras. Dar asta nu inseamna o problema ci compozitia sa normala.
  • La nivelul creierului se produc reactii chimice de ordinul sutelor de mii. Mai exact la fiecare secunda au loc in jur de 100 de mii de astfel de reactii.
  • Stiai ca la nivelul creierului nu se resimte durere? De fapt nici nu ar avea cum de vreme ce in creier nu exista terminatii nervoase asa ca daca nu este vorba de  o reactie psihica si indusa tine de terminatiile nervoase de la nivelul altor zone ce transmit informatii catre creier. Asa se face ca se pot realiza operatii pe creier in timp ce pacientul este treaz.
  • Creierul uman ar putea alimenta un bec de 25 de watti cu energia pe care o poate produce.

Se crede ca doar o parte din creier este folosita. Ai auzit si tu varianta ca “poti mai mult” insa nu are cum sa folosesti doar o parte din creier caci de-a lungul unei zile ajungi sa folosesti toate partile corpului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *