renuntarea-la-fumat

De ce nu renunta romanii la tigari?

Fumatul este un viciu care afecteaza foarte multi oameni si, din pacate, din ce in ce ma multi tineri incep sa se apuce de fumat si asta mai ales din cauza anturajului prost din care fac parte. Cu toate acestea, foarte multi romani sustin ca isi doresc sa renunte la fumat, iar legea privind careia fumatul ar putea sa se interzica in spatiile publice ar putea fi avantajoasa pentru fumatorii care isi doresc sa renunte la acest viciu.

Potrivit statisticilor, mai bine de 89% din cei aproape 5 milioane de fumatori romani isi doresc sa renunte la fumat. Pe de alta parte, exista alta categorie de oameni care sustine ca nu vor sa renunte la fumat, aceast viciu fiind asociat frecvent cu pauzele, cafeaua de dimineata sau o metoda de socializare.

Specialistii explica ca inceputul fumatului la o varsta extrem de frageda reprezinta un risc ridicat dar si dificultati in renuntarea la fumat dupa cativa ani. In general, o persoana care fumeaza este si dependenta de acest lucru, dovada fiind si crizele de sevraj sau de nervi atunci cand nu au tigari la dispozitie. Cu toate ca sunt constienti care sunt riscurile fumatului si ca acest viciu este cauza numarul unul pentru decesele premature din lume, foarte multi fumatori nu reusesc sa se ambitioneze destul astfel incat sa renunte la acest lucru.

Ambitia ajuta la renuntarea la fumat

Mihai Copaceanu, psiholog, explica ca renuntarea la fumat este aproape imposibila daca fumatorul nu are ambitie si vointa de a face acest lucru. De asemenea, acesta a mai adauga ca tigarile, cafeaua si alcoolul nu au efecte dezastruoase daca sunt consumate moderat, insa cei care nu au limite vor intampina o multime de probleme de sanatate din cauza acestor lucruri. De asemenea, psihologul sustine ca o metoda buna de renuntare la fumat ar fi comunicarea cu un terapeut, care poate ajuta oamenii sa renunte la acest viziu. In esenta, atunci cand un pacient are o problema de sanatate sau face o vizita la medicul de familie pentru un simplu control, acesta ar trebui sa isi intrebe pacientii daca au vicii, existand sansa de a fi consilitiati cat mai repede in aceasta privinta.

Pe de alta parte, mai multi specialisti din intreaga lume sustin ca nu exista o formula sau o reteta speciala care sa ajute la renuntare la fumat; ceea ce conteaza cel mai bun tine de fumatorul care isi doreste sa renunte la acest lucru. De asemenea, s-a dovedit ca toate metodele de renuntare la fumat cum ar fi tigara electronica, plasturi sau diverse terapii nu au efect daca fumatorul nu are suficienta vointa incat sa isi doreasca cu adevarat sa renunte la acest viciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *