Cum se organizeaza botezul copiilor

Prima petrecere oficiala o copilului poate da de multe ori bataie de cap proaspetilor parinti. Botezul este o ceremonie cu o mare incarcatura emotionala care este in prezent in viata fiecarui bebelus si reprezinta primul contact al copilului cu lumea crestina. Poate parea destul de dificila organizarea unui botez de vis, insa cu rabdare si atentie totul poate fi exact asa cum va doriti.

Botezul reprezinta primul contact pe care bebelusul il are cu lumea sociala, fiind un moment deosebit de important pentru intreaga familie si de o mare incarcatura emotionala. La botez, micutul este crestinat si primeste numele pe care il va purta toata viata.

Semnificatia traditionala a botezului, pe care, din pacate, prea putini oameni si-o mai amintesc in zilele noastre, este aceea de curatare a pacatului stramosesc comis de Adam si Eva. Prin intermediul botezului, copilul este iertat de acest pacat, i se deschide o poarta de intrare in Biserica si primeste darul Duhului Sfant.

In prima parte a slujbei, micutul este curatat de spiritele rele, care sunt alungate printr-o serie de rugaciuni, in pridvorul bisericii. Cea de-a doua parte a botezului, slujba propiu-zisa, se oficiaza impreuna cu slujba mirungerii si cuprinde rugaciuni, scufundarea copilului in apa, ungerea lui cu Sfantul mir, spalarea si tunderea simbolica a bebelusului etc. Dupa finalizarea slujbei de botez, are loc impartasania cu Sfanta Euharistie.

Organizarea unui botez minunat nu este deloc grea, trebuie doar sa stiti exact ceea ce va doriti, sa fiti atenti la detalii si sa pregatiti totul din timp.

  • In primul rand, hotarati-va asupra bisericii si a preotului care va oficia slujba, mergeti si discutati cu acesta pentru a fixa ziua in care doriti sa faceti botezul copilului si daca vreti o slujba separata sau nu de slujba obisnuita de duminica.
  • In al doilea rand, trebuie sa alegeti nasii copilului. Nasii pot fi chiar nasii vostri de botez sau de cununie sau, cum se obisnuieste in ultima vreme, cei mai buni prieteni ai vostri. Aveti grija totusi ce nasi alegeti, deoarece acestia sunt parintii spirituali ai copilului si trebuie sa fie un exemplu demn de urmat.
  • In al treilea rand, pregatiti-va din timp pentru ceremonia de la biserica. Rugati invitatii sa vina cu cel putin 10 minute inainte si in cazul in care vor mai fi prezenti si alti copii la ceremonie, rugati-i pe parintii lor sa ii tina mai departe de locul unde va fi botezat micutul, pentru a nu deranja.
  • Si nu in ultimul rand – petrecerea de dupa botez. Aceasta poate fi restransa, doar cu familia, nasii si prietenii apropiati sau poate fi o petrecere extinsa, cu multi invitati, cu un meniu special, la restaurant. De asemenea, orice copil poate avea parte de ursitoare petreceri copii pentru ca acestea pot da viata evenimentului.

Blogger: Cezara I.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *