Heroina este un drog care are un potential destul de mare fata de dependeta, fiind un simptom care da nastere unor pofte grave. Cortizolul- hormonul responsabil pentru stres, ar putea avea un efect care poate determina o diminuare a acestor pofte. Potrivit unui nou studiu, oamenii de stiinta se ocupa de cercetarile anterioare si isi indreapta atentia catre abilitatea cortizolului de a diminua dependenta- cu alte cuvinte, administrarea de cortizol ii face pe oamenii care consuma heroina sa uite ca sunt dependenti.
Heroina- dependenta psihologica
Este bine cunoscut faptul ca heroina, impreuna cu multe alte opioide, poate da nastere unor simptome de sevraj foarte puternice, cum ar fi greata, transpiratia, temperaturi mari ale organismului si poate schimba nivelul tensiunii arteriale. Exista, de asemenea, si simptome care nu sunt vizibile din punct de vedere fizic, iar cea mai importanta este pofta de droguri.
Pofta nu este o consecinta psihologica a faptului ca se intrerupe consumul de droguri, ci este o amintire puternica a senzatiilor pe care drogul le oferea la inceput. Heroina este o substanta care cauzeaza un val de endrofine in creier si este mai puternic decat orice alt stimul.
De ce cortizol?
Cortizolul este un hormon steroid care este produs in glandele suprarenale, deasupra rinichilor. Efectele sale inca sunt foarte bine studiate, insa se stie ca acest hormon actioneaza in aparare atunci cand orgasnimul se afla intr-o situatie stresanta. Studiul actual a reusit sa demonstreze ca administrarea de acest hormon poate reduce capacitatea creierului de a-si aminti unele lucruri.
Aceasta descoperire ar putea ajuta pacientii care sufera de tulburari de anxietate, reusind sa indeparteze amintirile traumatizante sau episoadele de panica din viata unor pacienti. Exista unele planuri pentru urmatoarele cercetari, pentru a stabili daca cortizolul poate oferi un efect inhibitor asupra poftei de nicotina, jocurilor de noroc, alcoolului sau a altor vicii.