touchscreen copii

Copiii stiu deja cum sa foloseasca un smartphone

Nu e nicio supriza pentru nimeni, insa oamenii de stiinta au descoperit ca foarte multi copii invata cum sa foloseasca touchscreen-ul unui smartphone inca de la varsta de doi ani. In plus, exista copii atat de talentati incat incep sa foloseasca gadget-urile inca de la 12 luni de viata- sustin oamenii de stiinta. Echipa de cercetatori a analizat capacitatea copiilor de a glisa meniurile pe telefoanele cu touchscreen, cum deblocheaza ecranul sau cum folosesc acestia gadget-ul modern.

Asadar, acestia au descoperit ca varsta medie la care majoritatea copiilor mici ar putea indeplini o serie de sarcini pe telefoanele inteligente este de doi ani. In plus, cei care fac parte din domeniul medical au avertizat parintii ca ar trebui sa limiteze timpul copiilor petrecut in fata unui ecran. Insa, autorii acestui studiu, de la Spitalul Universitar Cork din Irlanda, sugereaza ca in loc de a fi nesanatos pentru copii, timpul petrecut pe smartphone sau tableta cu touchscreen ar avea un avantaj uimitor in dezvoltarea lor.

Din moment ce astfel de gadget-uri necesita atingeri fine pentru a raspunde la comenzi, interactivitatea lor inseamna ca nu vor exista forme diferite de joc, sustin oamenii de stiinta. Astfel, studiul a fost realizat pe 82 copii cu varste cuprinse intre 12 luni si 3 ani.

Smartphone-ul imbunatateste dezvoltarea copilului

Folosind chestionare, completate de catre parinti, oamenii de stiinta au descoperit ca 82% din adulti detineau un dispozitiv smart, iar 87% din acestia permit accesul copilului la aparat. De asemenea, 50% dintre parinti au sustinut ca copilul lor se descurca sa deblocheze telefonul, in timp ce 91% gliseaza meniurile iar 64% reusesc sa gaseasca anumite caracteristici ale gadget-ului. Astfel, echipa a descoperit ca cei mai multi utilizatori care reusesc sa foloseasca touchscreen-ul sunt in varsta de 12 luni.

De foarte mult timp expertii au avertizat ca gadget-urile pot avea efecte negative asupra sanatatii celor mici, insa oamenii de stiinta de la Cork sustin ca touchscreen-ul ar putea avea efecte pozitive. Autorii studiului au declarat urmatoarele: “aplicatiile interactive touchscreen ofera un nivel de angajament care nu a mai fost cunoscut anterior, fiind destul de asemanator cu jocurile traditionale. Acest lucru permite observarea dezvoltarii  copilului, determinand o imbunatatire a valorii educationale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *