A venit si randul caiselor. Sunt numai bune pentru dulceturi, gemuri, compoturi, prajituri. Acum am facut compot de caise fara conservant.
Pentru 5 borcane de 720 ml am folosit 2 kg de caise si 10 linguri cu varf de zahar. Am spalat bine caisele, le-am scurs de apa si le-am taiat in doua pe cele mai mari. Pe cele mici le-am lasat intregi. Pentru frumusetea si culoarea compotului am mai strecurat pe acolo o mana de visine si cirese. Jumatatile de caise se aseaza in borcane cu partea bombata in sus, iar printre ele mai adaugati cate o visina/cireasa, cate trei-patru la un borcan, nu prea multe. Umpleti bine borcanele. Cu cele intregi procedati la fel.
Puneti in fiecare borcan cate doua linguri de zahar, apoi umpleti-le bine cu apa. Strangeti foarte bine capacele, apoi rasturnati fiecare borcan. In felul acesta verificati sa nu curga si il agitati putin ca sa se dizolve zaharul.
Asezati un stergar de bucatarie pe fundul unei oale mai mari, asezati borcanele, apoi umpleti cu apa pana la 1 cm sub capace. Puneti oalele la fiert, la foc mic, foarte mic si lasati pana incepe sa fiarba (~o ora si ceva). Din momentul cand fierbe, mai lasati 25-30 de minute la fiert.
Puneti oalele cu borcane la sterilizat, la cuib de perne. Aveti grija sa acoperiti oalele cu capace sau cu ceva impermeabil, inainte de a pune pernele. Lasati-le sa stea pana a doua zi. Inca vor fi calde.
Compotul de caise tine si 2-3 ani. In acelasi timp, din caisele mai coapte, am preparat gem, pe care l-am pus in acelasi cuib de perne, apoi le-am timis pe toate la odihna in camara.