Unele uleiuri pot suporta temperaturi mari când le gătești. De exemplu: uleiul de măsline, uleiul de avocado sau uleiul de susan. Există și uleiuri de gătit care nu suportă temperaturile mari. Uleiul de pește, uleiul de in, uleiul de palmier și uleiul de nuci sunt edificatoare în acest sens. Citește mai multe aici dacă te interesează cât de cât acest subiect.
Folosim uleiuri de gătit în mod regulat, deoarece ne ajută să obținem rețete delicioase și savuroase
Te poți folosi de uleiul potrivit pentru a prepara mâncăruri cu carne, pentru a prăji ouă, pentru a sota legume, a face sosuri gustoase sau a aroma salate fresh. Ne concentrăm deseori pe cum anume să alegem uleiul potrivit. Însă, de fapt e mult mai mult de atât. Puritatea uleiului pe care îl alegem de la raft este doar o parte din poveste.
Trebuie să vezi exact dacă uleiul este încă sănătos de consumat după ce a fost încălzit în timpul gătitului. Știai că aceste esențe uleioase au anumite puncte de ardere la care nu mai sunt stabile și bune pentru organism? Ar trebui evitat gătitul diferitelor sortimente de ulei la temperaturi care trec deja bine de punctul lor de fum sau de ardere.
Citeste mai multe aici despre acele produse care tolerează temperaturile înalte în timp ce sunt gătite. Vei mai afla și despre alegeri inspirate în ceea ce privește opțiuni de savoare pentru diverse mâncăruri.
Vrei să știi despre uleiurile de gătit în funcție de punctul de ardere și de nivelul de procesare? Citește mai multe aici
-
Uleiul de măsline
Punctul de ardere al uleiului de măsline este undeva la 176 grade Celsius. Asta este o temperatură obișnuită pentru o varietate de rețete. Mai ales pentru cele care se dau la copt. Este atât de versatil și de aromat! Știi deja că îl poți folosi la sotat, la dressinguri, dar și pentru copt.
Este bogat în vitamina E – un antioxidant, și în acid oleic. Este un aliat anticancer și un bun antiinflamator. Scade tensiunea arterială și previne colesterolul rău. Ba mai mult – poate preveni probleme precum obezitatea, sindromul metabolic și diabetul de tip 2.
Pe site-ul AlimenteAcasa.ro vei găsi mereu uleiuri de gătit pentru acasă, dar și pentru bucătării profesionale, din industria HoReCa. Pe acestea le poți comanda ușor și cu ele poți găti rețete care să încânte familia sau clienții pretențioși.
-
Uleiul de avocado
Uleiul de avocado are un punct de ardere de aproximativ 271 de grade Celsius, fiind ideal pentru prăjeli. Acesta are o aromă neutră, de avocado, ceea ce îl face perfect pentru gătitul savuros și dulce. Are și el un procent destul de ridicat de acid oleic care protejează inima.
Uleiul de avocado poate fi benefic în mai multe sensuri:
- reducerea durerilor de articulații
- echilibrarea nivelurilor de colesterol din organism
- reglarea nivelului de zahăr din sânge
Poate fi folosit cu brio și pentru accelerarea absorbției altor nutrienți. Sau, pentru protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi.
-
Uleiul de susan
Uleiul de susan oferă nenumărate beneficii pentru organism și are un punct de ardere mediu(210 grade Celsius). Conține antioxidanți cu proprietăți neuroprotectoare care ajută la prevenirea unor maladii degenerative precum Parkinson.
Este versatil și are o aromă pregnantă de nuci. Este bun la sotat și la gătit, dar și pentru salate dintre cele mai savuroase.
Toate aceste 3 uleiuri de gătit sunt excelente, dețin calități proprii greu de egalat și sunt cât se poate de sănătoase. Deci trebuie să le încerci și să le lași să-ți aromatizeze mâncărurile favorite.
Contact:
contact@alimenteacasa.ro