Si tu si eu mai desenam din cand in cand cate ceva. Acum, ca fiecare dintre noi o face in felul sau personal si mai bine sau mai rau, tine de talent si de dedicare. Unii dintre noi au facut din asta un hobby, pe cand altii au ales aceasta practica drept meserie furnizoare de venituri ca si graficieni cu diploma.
Evolutia ta si a schitelor tale
Inca de cand ai inceput sa cresti si sa acorzi interes pentru ceva anume, mama ta ti-a dat hartie si creioane ca sa poti sa te exprimi liber prin desen si diverse schite. De cele mai multe ori, reuseai doar sa mazgalesti ceva pe foaie, ceva ce avea inteles doar pentru tine si pentru draga ta mama care iubea tot ce iesea din mainile tale mici.
Apoi, ai mai crescut si ai mers la gradinita si la scoala. Ai invatat sa te joci cu creioanele colorate si cu creioanele mecanice, la care trebuia sa schimbi mina de indata ce se termina sau se rupea, la ora de desen sau chiar si la matematica.
Ai crescut si mai mult de atat si ai inceput sa dezvolti anumite pasiuni si interese pentru pictura, fotografie sau chiar grafica. O schita creata de tine este, de fapt, un desen rapid facut de mana cu ajutorul unui creion sau a mai multor creioane cu mina. Aceasta iti sta drept ciorna si baza a ceva ce ar putea deveni mai maret, o idee sau chiar un proiect de succes. Dar pana sa consideri asa ceva o munca finalizata, trebuie sa fie completata si pictata in cele mai mici detalii.
Astfel ca unele ustensile de lucru iti devin prietene si te atasezi de ele ca si de persoanele dragi din viata ta. Aceste creioane din grafit, creioane moderne de schitat sau creioane cu mina din carbune te ajuta de fiecare data sa dai o forma celor mai indraznete idei ale tale si proiecte inedite de viitor.
Ca grafician, trebuie sa stii ca exista anumite tehnici de schitat atat pentru cei aflati la inceputul drumului, cat si pentru cei care sunt mult mai experimentati si pot sa treaca la nivelul urmator.
Tehnici de grafica pentru incepatori
Pentru cei aflati la punctul de start in ceea ce priveste arta graficii, exista chiar si lectii despre cum se tine un creion de lucru in mana. Nu se poate spune ca ceea ce se aplica in cazul cuiva, se potriveste si tie, dar oricum exsta niste baze si in asta.
1. Prinderea de tip trepied
- Aceasta este cea mai des intalnita modalitate prin care se tine un creion in mana, chiar si pentru scris si nu doar pentru schitat.
- Este vorba despre situatia in care degetul aratator si degetul mare formeaza un triunghi impreuna cu degetul mijlociu si este sprijinit de inelar si de degetul mic.
- Acest tipar permite degetelor tale de a avea un control fin asupra creionului de lucru.
- Daca vei tine ustensila de schitat in aceasta pozitie, iti va permite cea mai precisa tehnica de hasurare cu ajutorul varfului creionului.
- In cadrul unei asemenea tehnici, degetul mare si celelalte degete vor putea controla cel mai bine creionul, in timp ce mana ta se poate sprijini de foaia de hartie.
- Cel mai bine pentru a lucra intr-o asemenea situatie, este a te baza pe o masa de lucru Comet cu scaun pentru graficieni.
2. Prinderea extinsa de tip trepied
- Modul in care tii creionul in acest tip de prindere este acelasi ca si in primul caz, doar locatia degetelor se schimba, de data aceasta regasindu-se in partea de sus a creionului.
- Este o metoda grozava si simpla de schitat, mai ales in cazul graficienilor amatori.
- Aceasta modalitate de prindere a creionului permite miscari mai mici ale degetelor pentru a produce o miscare mai extinsa a creionului pe foaia de hartie.
3. Tehnica creionul la baza foii
- Cei mai multi dintre artisti se folosesc des de acest tip de prindere pentru a tine un creion in mana.
- Cel mai adesea este recomandata pentru schitat datorita faptului ca este cea mai simpla cale de a folosi mina creionului.
- Acesta este pozitionat usor deasupra foii de hartie, prins aproape de varf de degetul mare, aratator si degetul mijlociu, celelalte degete fiind sprijinite in lateral de masa de lucru sau de foaia de hartie.
- Aceasta tehnica este mult mai potrivita pentru schitarea pe suprafete verticale cum ar fi panzele de trepied in picioare.
- Pentru a obtine cele mai bune rezultate cu ajutorul acestei maniere de schitat, ar trebui fie sa stai jos, fie sa stai in picioare astfel incat bratul sa aiba un spatiu mai extins de miscare.
4. Tehnica mana sprijinita de foaia de lucru
- Aceasta este o tehnica relaxata si lejera de prindere a creionului grafic pentru schitat.
- Este folosita mai mult pentru desene si schite largi si mai neglijente.
Tehnici de baza in grafica
– Tehnicile de baza reprezinta ceva ce nu poate fi invatat doar prin teorie, este nevoie de practica pentru a-ti insusi asa ceva. Ai nevoie de pasiune si dedicare pentru a experimenta si schita asa ceva cu mana libera.
– Ai nevoie de timp de observatie, de rabdare si de repetitii multe pentru a-ti dezvolta o maniera a ta de a face grafica intr-un stil profesionist.
Intreaga arta a schitatului poate fi practicata in doua maniere:
- Prima metoda este de a desena ca prim pas pentru pictura de mai tarziu
- A doua metoda este de a schita doar pentru arta si dragul de a schita, ceea ce poate fi denumit grafica de inceput, experimentala sau ocazionala.
Si totusi, daca ceea ce faci, faci cu perfectiune si cu dorinta de a excela, atunci se poate transforma intr-o capodopera.
Schitare cu conturare pura
Aceasta tehnica de grafica implica schitarea unor contururi perfect definite. Pana si o umbra a unei linii trasate isi are semnificatia sa in tipul acesta de conturare. Implica de asemenea si conturarea in cruce care are de-a face cu liniile verticale si orizontale care te ajuta sa formezi un efect vizual bidimensional a unui obiect 3D.
Schitare cu conturare oarba
Tehnica aceasta intentioneaza sa evidentieze coordonarea mana-ochi. Presupune desenarea unui contur primar a schitei din minte fara a te uita la foaia de hartie. Aceasta tehnica necesita un nivel superlativ de observatie si de atentie. Te va ajuta foarte mult in imbunatatirea abilitatii de coordonare a miscarilor mainii pe hartie, fara a te uita la materialul de lucru.
Texturare si umbrire
- Aceste doua forme de schitare tin deja de domeniul graficienilor profesionisti. Nu poti ajunge in acest stadiu decat dupa ce ai capatat experienta in schitarea si conturarea desenelor tale.
- Vei avea nevoie de guma de sters in aceasta etapa. Radierele te vor ajuta sa oferi tonuri luminoase schitelor tale.
- Primul pas este sa gasesti locuri subliniate in desenul tau.
- Apoi, trebuie sa iei un creion cu un ton de mina mediu si vei incepe sa creezi umbre cu ajutorul creionului cu miscari unghiulare.
- Treci inainte la zonele mai intunecatre din schita ta si apoi umbreste acele zone cu creioane cu mina inchisa la culoare.
- Aminteste-ti mereu sa observi mai intai foarte bine si mai apoi sa treci la crearea de umbre intr-o schita.
- Poti folosi diferite texturi pentru schitele tale precum: hasurarea, hasurarea in X sau poti crea propria ta textura cu o combinatie intre acestea si intinderea culorii creionate cu ajutorul degetelor.
Cu toate ca ai aflat acum despre toate acestea, este si normal ca nu vei putea deveni un artist adevarat doar citind despre asta. Trebuie sa treci la practica si sa repeti pana cand iti va iesi. Exista, in plus, atat de multe turoriale si articole pe internet despre asa ceva, incat nu ar trebui sa iti mai gasesti vreo scuza.
Blogger: Oana M. Roman