bile

Bile negre pentru protectia apelor din California

Seceta din ultima perioada din California a determinat ca oamenii sa adopte unele masuri pentru a proteja rezervele de apa deja existente. Astfel, autoritatile vor adopta o procedura mai uimitoare in incercarea de a opri evaporarea apei, proces care se deruleaza in mod normal datorita temperaturilor ridicate din ultima vreme. Acest proces presupune umplerea lacurilor sau a rezervelor de apa existente, cu un numar cat mai mare de bile negre, deoarece acestea reusesc sa pluteasca la suprafata apei, formand o bariera de protectie in fata razelor de Soare.

96 milioane de bile

Asadar, vor fi deversate in reteaua de apa din California aproximativ 96 de milioane de bile de culoare neagra, de plastic, si care vor avea dimensiunea unor mere. Aceasta idee a fost adoptata in cadrul unui proiect amplu, care isi doreste protejarea si economisirea resurselor de apa, proiect care a costat statul american aproape 34 de milioane de dolari. Cu ajutorul acestor bile se va opri evaporarea unei cantitati de apa de o tona – cantitate estimata a fi necesara pentru un numau de 8 mii de oameni pentru un an de zile.

Datorita acestor bile, acestea vor oferi protectie chiar si in cazul substantelor chimice care sunt degajate in atmosfera in urma incendiilor de vegetatie – cea mai periculoasa fiind poluarea cu brom,  substanta cancerigena care se descrie prin simptome de greata, dureri abdominale, varsaturi si diaree.

De asemenea, bilele negre vor fi tratate cu o substanta chimica pentru a bloca razele UV si sunt concepute pentru a dura pana la aproape 25 de ani si vor determina o economisire in bugetul statului american de 250 milioane de dolari, comparativ cu alte metode care se conformeaza legilor de apa curata. O astfel de metoda a mai fost adoptata in alte trei rezervoare din apropiere, inca din anul 2008. California se infrunta cu cea mai crunta seceta din ultimii ani iar “tipul de gandire creativa este ceea ce avem nevoie pentru a rezolva problema.”- sustine Eric Garcetti, primarul LA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *