incalzire

Aparate de incalzit pentru confortul termic – ce alegi intre o aeroterma si un radiator

Frigul este un real inamic. Desi in varianta moderna exista instalatii diverse si complexe, sisteme ce ajuta la incalzirea aerului, nu toate spatiile pot dispune de o astfel de dotare. Oricand este nevoie de ceva portabil, incalzire in spatii mici sau doar pentru moment, multi se indreapta spre categoria de radiatoare.

Ca si maniera de a incalzi aerul, gama de aeroterme si radiatoare este sursa ideala. Ce este mai avantajos de ales ramane la aprecierea fiecaruia. Iata insa si cateva repere pentru fiecare dintre acestea.

Aerotermele

Se definesc ca fiind aparate de mici dimensiuni. Acestea au o rezistenta in interior, cea care incalzeste aerul, precum si un ventilator, ce il sufla spre exterior. Astfel de aparate sunt usor de purtat oricand si oriunde, de transportat si mutat dintr-o incapere in alta. Sunt electrice si deci au nevoie doar de o priza pentru a functiona.

Chiar si cel mai putin indemanos poate sa foloseasca o aeroterma intrucat nu implica cine stie ce setari. De altfel are doar cateva trepte de viteza.

Cand vine vorba de avantaje sau chiar si dezvantaje, trebuie stiut ca aerotermele incalzesc doar aerul dintr-o incapere, au capacitati mici, deci de vreme ce o inchizi ai si pierdut caldura de care te bucurai. De asemenea, un astfel de aparat usuca aerul si nu este prea indicat sa fii in bataia directa a aerului. Altii ar putea sa spuna si ca zgomotul este deranjant. Sau ca ridica praful; acum depinde si de tipul de aeroterma pe care il achizitionezi, intrucat sunt si acele modele fixe, ce se monteaza pe perete si nu mai pot  fi numite vinovate pentru ridicarea prafului dintr-o incapere.

Aerotermele sunt de capacitate diferita, deci se preteaza a fi o solutie pentru diversi utilizatori. Preturile sunt de regula modice, deci iata un alt avantaj. Simple de folosit, usoare, practice pentru ca le pozitionezi unde doresti.

Radiatoarele

Radiatoarele sunt la fel de practice. Acestea au dimensiuni ceva mai mari decat o aeroterma, tocmai pentru ca in componenta lor intra mai multe piese metalice. Principiul de functionare se refera la incalzirea nu a aerului din incapere, ci a corpurilor spre care se indreapta radiatorul. Elementele sale metalice din interior directioneaza radiatia infrarosie catre zonele/obiectele spre care sunt atintite.

Avantajul lor este de asemenea legat de faptul ca se pot instala oriunde, avand alimentare la priza sau pe baza de motorina. Radiatoarele te incalzesc la propriu si nu doar aerul din incapere, ceea ce ar putea insa sa fie si un dezavantaj intrucat are nevoie de functionare destul de lunga pentru a incalzi total o incapere. Emana o oarecare lumina, ceea ce poate fi un disconfort.

Ce alegi? Utilizatorii se pot raporta la consum si chiar si la costul aparatului in sine. Ambele aparate functioneaza oarecum la fel, transformand energia electrica in caldura. Cu cat puterea acestuia va fi mai mare, cu atat consumul de resursa este mai mare. Insa depinde aici si de frecventa de utilizare. Aceste tipuri de aparate pot fi spre exemplu o solutie de incalzire pentru un atelier, pentru un garaj, pentru un timp scurt, cat exista o activitate din cand in cand in astfel de spatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *