Alegerile si putere ne ajuta sa ne controlam vietile

Controlul este un aspect important al starii de bine in viata noastra. Multe din cele mai frustrante situatii din viata noastra impica mai multe cazuri in care evenimente se intampla in jurul nostru si nu avem nimic de spus asupra modului in care aceste evenimente sfarsesc. Angajatii mici sunt frustrati pentru ca nu isi pot stabili orele de lucru. Bolnavii sunt frustrati pentru ca nu isi pot controla viata.

Pe langa acestea intervine si co-dependenta. Ce inseamna co-dependenta si care sunt simptomele ei?

Stima de sine scazuta: Daca simti ca nu esti destul de bun, comparindu-te cu altii, categoric ai probleme cu stima de sine. Partea interesanta insa este ca unii oameni se cred foarte buni insa asta este doar o masca – in realitate se simt inutili si incearca sa compenseze. Dedesubt, ascus de constiinta, se afla foarte multe sentimente de rusine. Vina si perfectionismul sunt de multe ori in stransa legatura cu stima slaba de sine. Daca totul este perfect, nu te simti inutil.

Incercarea de a ii multumi pe altii: Despre aceasta au scris foarte multi doctori in psihologiei si un exemplu elocvent este reprezentat de cartea ” Labirintul codependentei“, carte scrisa de Doctorul Frank Minirth, Doctorul Robert Hemfelt si Doctorul Paul Meier. este bine sa incerci sa multumesti alte persoane, persoane de care iti pasa insa codependentii cred ca nu au de ales, se simt obligati sa faca asta. Pentru ei, sa spuna “nu” inseamna automat anxietate. Unii codependenti, nu pot spune nu nimanui. Astfel, ajung foarte des sa isi sacrifice propriile nevoi si dorinte pentru a fi pe placul altora, pentru a multumi alte persoane.

Limite slabe: Limitele sunt o linie imaginara intre tine si altii. Limitele despart ce este al tau de ce este al altora si asta nu se aplica doar pentru corpul tau, banii tai si tot ce mai detii ci mai ales sentimentelor, gandurilor si nevoilor. Cam aici codependentii intra cel mai des in probleme. Au limite foarte slab definite sau nu le au deloc. Ei se simt responsabili de sentimentele si problemele altora si se invinuiesc pe ei pentru vina altcuiva. Altii au limite foarte rigide, nelasand pe nimeni sa se apropie de ei. Multi codependenti oscileaza de la stari cu nici o limita, la stari cu limite foarte rigide.

Mai multe despre co-dependenta puteti afla din cartea pe care am amintit-o mai sus, de la librariamaranatha.ro. Mergem mai departe la simptome clare de codependenta.

Obsesiile: Codependentii au tendinta de a petrece foarte mult timp gandindu-se la alte persoane sau la relatiile altor persoane. Acest lucru este cauzat de frica si anxietate. Ei pot deveni obsedati si de gandul ca au facut sau ca ar putea face o greseala.

Dependenta: Codependentii sunt disperati dupa nevoia ca alte persoane sa ii accepte ca persoane bune. Cea mai mare frica a lor este sa nu fie respinsi sau abandonati, chiar daca in realitate s-ar putea descurca singuri fara nici un fel de problema.

Cel mai grav?

Negarea: Una din cele mai mari probleme ale persoanelor codependente este aceea ca mereu se afla in negare. Nerecunoscand faptul ca au o problema, foarte greu o si rezolva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *