4 sfaturi pentru a economisi in sezonul rece

confort

Nu stiu daca iarna 2017-2018 va fi sau nu grea. Cu siguranta insa nimeni nu isi doreste sa aiba de suferit in vreun fel din cauza frigului, mai ales in confortul propriei locuinte. In randurile ce urmeaza va voi spune cateva “secrete” ce m-au ajutat si pe mine sa am confortul termic dorit in locuinta.

Daca nu le-ati aplicat pe toate pana acum, ar fi cazul sa incepeti. Prin urmare, iata:

  1. Izoleaza peretii

Nu ai facut asta inca? Indiferent daca stai la casa ori la apartament la bloc, afla ca izolarea peretilor te poate scuti de facturi uriase la incalzire. Poate ca stiai sau poate ca nu, dar un perete izolat prost sau deloc poate duce la pierderi de circa 30% din caldura din interior.

Alege sa izolezi chiar si interior-exterior peretii, daca ai posibilitatea. Vei scapa de problemele legate de transferul termic intre interior si exterior, vei uita chiar si de condens, mucegai si igrasie. Zic ca merita investitia, nu?

  1. Schimba usile si ferestrele

Stii acele usi si ferestre vechi, din lemn, care scartaie de fiecare data cand le deschizi? Care te fac sa simti racoarea de afara doar cand apropii palma de toc? Ei bine, procentul pierderii de caldura e ridicat si in cazul lor. Daca nu ai facut asta deja, poate ca acum ar fi momentul. Grabeste-te cu investitia asta totusi, pentru ca au mai fost cazuri cand ninsorile si frigul au inceput din septembrie sau octombrie.

  1. Schimba sistemul de incalzire

Inca mai esti racordat la sistemul public de furnizare a apei calde si caldurii? Atunci probabil ai prea multi bani! Mi se pare mult prea costisitor sa platesti luna de luna 400-500 lei pentru apa calda si incalzire la un apartament in care locuiesc 3 persoane.

Iti recomand sa investesti intr-o centrala termica, sa schimbi si caloriferele vechi sau chiar sa alegi incalzirea in pardoseala. Vei spune ca e o investitie destul de mare, dar imi vei da dreptate cand vei vedea facturile lunare mai apoi.

  1. Tine temperaturile sub control

Degeaba ai izolat, degeaba ai schimbat usile, ferestrele si sistemul de incalzire daca nu tii temperaturile sub control. Cand centrala merge incontinuu, chiar daca nu e nevoie, automat vei avea si cheltuieli mai mari.

Prin urmare, daca ai parcurs cei 3 pasi de mai sus, iti recomand ca ultima masura pentru a economisi instalarea unui termostat. Stiu ca vei spune ca e de ajuns cel al centralei – majoritatea au acum termostate incorporate. Cu toate acestea, mult mai eficient mi se pare spre exemplu un termostat pentru sistem de incalzire in pardoseala. Personal am ales unul de la Salus Controls.

Te vei intreba cu ce te ajuta. Sa iti explic:

  • Poti controla temperaturile din locuinta de la distanta – ai nevoie doar de conexiune internet;
  • Poti seta individual temperaturile pe zone de incalzire – ai si optiunea asta, iti mai trebuie doar cateva elemente in plus la sistem;
  • Poti personaliza programul in care functioneaza centrala, in functie de orarul tau zilnic;
  • Poti incalzi locuinta eficient indiferent daca ai incalzire prin pardoseala, prin calorifere sau chiar un sistem ce imbina cele doua variante;
  • Poti creste temperatura in locuinta cu 1 ora inainte de a ajunge acasa, in asa fel incat sa gasesti un ambient placut si calduros cand ajungi.

Asculta aceste sfaturi si vei vedea si rezultate pe masura. Iti spun din proprie experienta – le-am aplicat si mi-am redus facturile la incalzire pe timp de iarna cu peste 50%. A fost nevoie de o investitie, insa acum nu mai am griji in aceasta privinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *